I sommer var 17 år gamle Johanna Hellem-Hansen fra Hamar en av mange tusen som gikk pilegrimsferd. Turen var i forbindelse med en praktisk skoleoppgave på Steinerskolen, og Hellem-Hansen valgte å gå ruten fra León til Santiago de Compostela i Spania. På lørdag kom hun hjem fra reisen med 322 kilometer gjort unna på elleve dager. I dag kan hun se tilbake på den beste ferien hun noen gang har hatt, ifølge henne selv.

– Jeg følte meg alltid trygg, forteller hun.

Den lengste distansen hun gjorde unna på én dag var 35 kilometer, og det uten problemer. Med rik og mangfoldig natur og hyggelige folk var det lett å glemme tiden.

– Alt var så fint. Det å gå 30 kilometer om dagen, det å møte så mange hyggelige folk. Og jeg følte meg alltid trygg og så fredfull. Jeg visste ikke hva slags dato det var lenger når jeg gikk, sier Hellem-Hansen med begeistring.

Selv om turen kan høres lang nok ut for mange, er Hellem-Hansen langt ifra ferdig som pilegrim.

– Neste gang vil jeg gå lenger. Kanskje hele ruta fra St. Jean de Pied de Port i Frankrike til Santiago, sier hun.

Hun utnevner Cruz De Ferro som det fineste stedet hun besøkte.

– I Cruz de Ferro var det et stort kors hvor mange legger ned steiner de har tatt med på veien. Mange legger steiner der av hemmelige grunner, sier Hellem-Hansen som selv la ned en stein.

Ikke bare religion

De fleste forbinder kanskje pilegrimsferd med religion, men pilegrimen fra Hamar forteller at de færreste går av religiøse grunner.

– Jeg spurte rundt og fant ut at omtrent en av ti gikk av religiøse eller spirituelle grunner. Andre går for se naturen eller de går for andre som ikke har mulighet selv, sier Hellem-Hansen.

Underveis på ferden kunne man delta på frivillig pilegrimsmesser, hvis man ankom rett sted til rett tid.

Godt tilrettelagt

På budsjettet hadde Hellem-Hansen planlagt 25 euro hver dag. Hun overnattet på pilegrimsherberg hvor man kunne lage mat, vaske klær og få spesielle tilbud som treretters middag til en billig penge. Til tross for gnagsår var dette en tur syttenåringen sent vil glemme.

– Jeg har lært mye om meg selv. Man får mye tid til å tenke. Det setter livet i perspektiv. Og nå vet jeg alt om gnagsår, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00