Det er et jevnt sig med biler gjennom bommen på Brumund sag i Ringsaker. Folk skal til Ljøsheim, Bjønnåsen og Skvaldra. Bomvokter Olestad selger vegbilletter, is og fiskekort, og besvarer en telefon med spørsmål om kanoutleie. Innimellom arbeidsoppgavene rekker han å fortelle om 18 år på post ved porten til Ringsakfjellet.

– Kroppen begynner å bli sliten. Det er mange som ikke tror dette er tøft arbeid, men når man skal være her fra åtte om mårran til åtte om kvelden, så …

ALTMULIGMANN

Han lar det henge i lufta. For jobben som bomvokter er det samme som å være altmuligmann. Olestad er en informasjonskanal for fjellfolket, et levende oppslagsverk. Han er også bilmekaniker for uheldige bilister, han selger ved og gass, og han videreformidler beskjeder om skada beitedyr. For tre uker siden slo en bjørn i hjel en sau rett bak bygget som er hans arbeidsplass.

– Selv har jeg ikke sett bjørn, men hørt den, sier Olestad.

En gang fikk han også en telefon fra politiet, som lå på hjul etter en fyllekjører oppover fra Brumunddal. Olestad rykket ut, og blokkerte vegen med en hjullaster påmontert snøplog.

– Da lå han raskt i håndjern, erindrer bomvokteren.

snart slutt

Men en gang i løpet av høsten pakker han sakene for siste gang. De fleste vegbommene i fjellet er allerede automatiserte, og nå skal Pihl AS også bygge om bommen på Brumund til en ubetjent automatbom. Dermed vil den siste helårs bomvokteren på våre trakter være historie.

Det synes May-Gunn Smeby (60) og Morten Kaulum (60) fra Brumund er trist. På sommeren passerer de flere ganger i uka på veg til eller fra hytta på Bjønnåsen.

– Det er veldig koselig at han sitter her. Vi får vite alt om vær og føre. Og det er også trist at en arbeidsplass blir borte, sier Smeby.

Og selv om Olestad selv beskriver en kropp som ser fram til kortere arbeidsdager, tror nesningen også selv at han vil bli savnet av andre.

– Jeg tror, at hvis det ikke finnes service, så blir det mindre trafikk. Jeg har fått beskjed fra flere i den eldre generasjonen, at de ikke vil dra til fjells mer. For bankkort, det har de ikke, avslutter bomvokteren.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00