Rundt klokken 16 onsdag ble Dovrebanen stengt på strekningen mellom Stange og Hamar på grunn av solslyng.

- Det er fordi sola steker såpass mye, som gjør at skinnene utvider seg når de blir så varme. Skinnene kan da slå bolk på seg, og gjøre det vanskelig å kjøre over, sier medievakt Kjell Bakken i Bane Nor til HA.

Store forsinkelser og frustrasjon

Dette førte til store forsinkelser i togtrafikken, og frustrasjon blant de reisende. Blant de berørte passasjerene var Anne Grethe Olsen, som ventet i en drøy halvtime på Hamar togstasjon før det dukket opp en buss som tok henne til Stange.

- Det var fullt kaos her på stasjonen. Det er jo mange som skal komme seg til familie og kjente i forbindelse med 17. mai. Nå har vi endelig kommet oss på en buss, som er stappfull, sier Olsen til HA.

- Solslyng har lenge vært et problem

Bane Nor sendte en arbeidsmaskin fra Oslo for å utbedre feilen, og litt etter klokken 21 kunne de melde at solslyngen var reparert:

"Solslyngen mellom Ottestad og Hamar på #Dovrebanen er reparert. Normal togtrafikk igjen, men fortsatt forsinkelser utover kvelden", skrev Bane Nor på Twitter.

At skinnene kan utvide seg i varmen er ikke noe nytt, ifølge Bakken i Bane Nor:

- Solslyng har vi dessverre hatt problemer med i mange år. Det blir mindre av det ettersom vi har bedret vedlikeholdet, men det er enkelte svakheter i skinnegangen på varme dager, sier han.

Problemet kan skyldes at pukksteinen som skinnene hviler på eldes.

- Vi prøver å unngå det ved å ha et godt vedlikehold, og ha pukk som er i orden og ikke for mye oppknust av elding. Pukken vil etterhvert bli litt knust, og sporet blir da ikke like stabilt, sier Bakken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.