Torsdag og fredag ble det tatt prøver av blågrønnalgene i Mjøsa. Disse vil kunne gi et svar på om algene produserer giftstoffer.

Denne prøvetakingen tar tid, og svarene vil ikke være klare før over helgen, sier teknisk sjef i Hamar kommune Roger Holm.

– Vi har sendt to prøver, en til Norsk Institutt for Vannforskning (Niva) og en til Veterinærhøyskolen i Oslo. Vi ønsker å være på den sikre siden, og vil ikke ta noen sjanser.

Ifølge Holm har kommunen vært i dialog både med nabokommunene og med forskere fra Niva.

– Hvorfor får dere ikke svar på prøvene før tirsdag?

– Vi har spurt Niva om disse analysene, og svaret er at prøvene skal gjennom en tidkrevende prosess. Jeg skjønner at du spør, sier Holm.

– Kommunen anbefaler både mennesker og dyr å ikke bade der det er synlig algevekst. Burde visse grupper som gravide eller foreldre med små barn være ekstra forsiktige?

– Vi har diskutert dette med kommuneoverlegen, og mener vi har vært såpass tydelig på at dette gjelder for alle, svarer Holm.

Han oppfordrer alle om å forholde seg til kommunens anbefaling om å ikke bade der den grønne algesuppa er synlig i vannet.

– Det er selvfølgelig synd at dette skjer nå som badetemperaturene er på topp, og midt i fellesferien. Men dette får vi ikke gjort noe med, vi må forholde oss til settingen.

sendte ut sms

Bakgrunnen er problemet med giftige blågrønnalger som de siste dagene har dukket opp flere steder i vannkanten.

Her er tekstmeldingen som ble sendt fra kommunen like før klokken halv to fredag:

«Hamar kommune melder: Mjøsa har de seneste dagene fått en grønn farge flere steder. Dette skyldes en kraftig oppblomstring av blågrønnalger (Cyanobakterier). Dette er påvist i vannprøver. Blågrønnalgene kan potensielt produsere giftstoffer (toksiner). Inntil videre anbefales det ikke å bade der Mjøsa er grønnfarget, verken for mennesker eller dyr. Dette påvirker ikke drikkevannet som tas fra 140 meters dyp. Mer info www.hamar.kommune.no»

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.