I rettssalen sitter en ung mann som synes det har vært vanskelig å få kontakt med jenter på sin egen alder. Med dem som var yngre – noen helt ned i ti-elleveårsalderen – var det lettere.

Han har flere vanskelige opplevelser i bagasjen og sliter med lav selvfølelse. Mye tid tilbringes med datamaskinen på rommet,han søker fellesskap på nettet, slik alle unge gjør.

Der kommer han i kontakt med unge jenter som ønsker bekreftelse på at de er ok, som trenger selvtillit.

Ikke noe av dette er rart eller uvanlig. Men når de to møtes digitalt, kan dessverre alt ligge til rette for seksuelle overgrep.

USIKKER UNGDOM

Alle har vært unge, alle har følt behovet for bekreftelse, å bli likt. Ønsket å føle seg forstått og elsket. Tenårene er vanskelige for mange. Man er usikker på om man er bra nok.

Dette bekreftes i forklaringene i rettssalen torsdag, både fra de fornærmede og fra tiltalte.

«Hvis jeg har det ræva er det ikke mye som skal til for at jeg blir glad i noen. Da setter jeg pris på det minste tegn på godhet», forklarte den tiltalte 20-åringen.

FALSKE VENNER

Han lagde falske profiler på nett for ikke å være alene. Han skapte en kul fyr som ble godt likt, aliaser som kunne være hans venner og støtte ham i sosiale medier.

Så hva gjør det med en ung gutts allerede dårlige selvbilde når jentene liker den falske profilen, med et bra utseende, bedre enn den ekte deg?

Han kunne være i kontakt med jentene både som seg selv og en falsk profil – samtidig. Dermed kunne han opptre som «good cop, bad cop» der én er pågående og «slem» og den andre grei og sympatisk. Slik kunne han framstille seg selv i et godt lys for jentene, opparbeide goodwill – og deretter be dem sende ham seksuelle bilder.

Tiltalte erfarte hva som fungerte; å bry seg, være snill, spørre hvordan jentene har det. Støtte dem hvis de snakket om noe personlig, gi dem råd.

Han ga jentene komplimenter som passet, fordi de var sant, ikke for å oppnå noe, sier han.

SMIGER OG TRUSLER

Slik opptrer en manipulator. Først føles det frivillig for jentene, de smigres, kler av seg og sender bilder, sånn at tiltalte blir fornøyd med dem og de kan fortsette å være venner.

«Etter hvert ble det enklere å sende bilder enn å ha det maset. Jeg ga etter for å beholde vennskapet», sa en av jentene i går.

Deretter tar truslene over: «Hvis du ikke sender flere bilder, viser jeg det du har sendt til venninna di», «Hvis du ikke gjør det, kommer jeg til å ta livet av meg».

SKAMFØLELSEN

Og så unge jenter kan umulig klare å sette tydelige grenser, å si nei. Aldersforskjellen mellom tiltalte og mange av de fornærmede er vesentlig i saken. 20-åringen sier han har tenkt på alder bare som et tall, at kontakten var det viktigste – og innrømmer at han forholdt seg dårlig til den seksuelle lavalderen.

Men jo yngre jentene er, desto reddere er de for å si ifra, fortelle noen hva de blir utsatt for. I rettssalen får vi derfor høre gråtende jenter som er utnyttet, brukt, misbrukt. Jenter som sitter igjen med skyldfølelse. De er flaue, fulle av skam og lurer på «hvordan kunne jeg være så dum?».

KAN RAMME ALLE

De svarer selv: «Jeg fikk bekreftelse på at jeg var god nok. En bekreftelse jeg virkelig trengte. Det hjalp veldig på selvtilliten min, som var dårlig. Det virka som han faktisk likte meg», forklarte en av de fornærmede.

Det er en så vanlig følelse hos barn og unge, en følelse som må anerkjennes fra åpne voksne, som tør å se i øynene hva barn kan bli utsatt for i sosiale medier. For selv om denne overgrepssaken er meget alvorlig, både i omfang, tiltalepunkter og strafferamme, er den tiltalte ikke noe monster det finnes én av.

Foreldre må ta inn over seg at dette er en fortvilt situasjon som kan ramme egne barn, enten de er jenter eller gutter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.