Tirsdag 21. august opphører den generelle båndtvangen, men det er viktig å ha oversikt over hvilke regler som gjelder i kommunen man ferdes før man legger ut på tur med hunden.

Nesten 200 av landets kommuner har en eller annen form for lokal utvidet båndtvang.

Egne regler

På Hedmarken gjelder dette Ringsaker kommune. Der skal hunder holdes i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet fram til 31. oktober i de områder av kommunen hvor husdyr har rett til å beite, og faktisk beiter, og i områder der vilt som ønskes beskyttet har sitt leveområde. Utover dette er det båndtvang hele året i og i tilknytning til boligområder og handleområder, i parker, på kirkegårder, grav- og urnelunder, på og ved skoler, barnehager og anlegg for lek og idrett, sport eller rekreasjon og i og ved Birkebeinerløypa fra Lillehammers grense til Hamars grense samt i og ved Trollløypa fra Lillehammers grense til Birkebeinerløypa, fra 1. februar til 2. påskedag.

Hamar, Stange og Løten har ikke båndtvangsbestemmelser utover den ordinære båndtvangen.

For mange lokale regler

Norsk Kennel Klub mener det er for mange norske kommuner som velger å prioritere bort hundevelferden, og utvide båndtvangen lokalt. Reglene er mange og varierte, og en del kommuner har også formulert reglene på en måte som gjør det vanskelig å vite hvor det faktisk er lov til å gå med hunden løs.

Båndtvangsregler som er innført for å beskytte dyreliv er forståelig, men svært mange av de kommunale båndtvangsreglene er innført på helt andre grunnlag, og det er disse reglene Norsk Kennel Klub stiller spørsmål ved behovet for.

Hundevelferd

– Grunnen til at det er så viktig å tilrettelegge for at hundene kan løpe fritt fra tid til annen, er for å gi hundene et best mulig liv. Naturlig atferd for en hund er å kunne løpe fritt. Dyrevelferdsloven sier tydelig at det er hundeeiers ansvar å sørge for at hunden skal kunne utøve naturlig atferd, men samfunnet må gjøre det mulig for eieren å gjøre dette, skriver NKK i en pressemelding.

De oppfordrer alle hundeeiere til å opptre ansvarlig med sin hund, følge gjeldende regler, ha kontroll på hunden uavhengig av om det er båndtvang, og ta hensyn til mennesker og dyr.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.