Hamar kommunestyre har vedtatt at de ønsker den østlige jernbanetraseen med ny stasjon ved Vikingskipet. Men det er innsigelser til både den østlige og de vestlige traseene, så nå ligger saken til behandling i kommunaldepartementet.

Mens mange politikere var veldig opptatt av illustrasjoner langs den vestre traseen, og særlig fra Strandgata, har ikke det vært etterspurt i noen særlig grad for den østre traseen.

Øyehøyde

HA har overfor Bane Nor etterspurt illustrasjoner i øyehøyde til ny Stangebru i øst-trasé. Det må bygges en ny bru som krysser over jernbanen som bøyer av mot Vikingskipet.

På sitt høyeste blir brua 137,2 meter over havet, har Bane Nor opplyst til HA. Løsninger for rekkverk, pilarer og annet er ikke avklart på dette nivået i planleggingen.

Hamar kommune opererte med en høyde på 136 m.o.h. som topp-punkt for brua i det materiellet kommunen delte ut under befaringen med departementene 2. mars.

Ser ikke pent ut

Ordfører Einar Busterud (BBL) har fått tilsendt illustrasjonene, og han erkjenner at det ikke ser spesielt pent ut.

– Også i det vestlige alternativet må det bygges en ny bru for å komme over ny tilsving til Rørosbanen, påpeker Busterud.

Høyden på den brua blir på 136,9 m.o.h på det høyeste, og ifølge illustrasjonene starter hevingen av den brua på landsiden ved en ny rundkjøring mellom Stangevegen og Åkersvikavegen, cirka 100 meter sørøst for dagens rundkjøring.

Vanntett trau?

Busterud mener det er en bedre løsning å la Stangevegen gå under jernbanen i et vanntett trau enn å bygge en bru slik Bane Nor har vist.

Kjell H. Bjørklund, Asbjørn Opaas og Gunnar Skjeset har utarbeidet et slikt forslag, og har vært i møte med ledende politikere om det. Til forslaget hører å erstatte planlagt jernbanebru over Vangsvegen med kjørebru der, for å imøtekomme krav til høyder.

– Bruproblematikken er ganske parallell på det østre og det vestre alternativet, mener Busterud.

Han går ikke med på at dobbeltspor gjennom Hamar er skjøvet ut i det uvisse, og mener at saken hadde stilt seg likt også om kommunestyret hadde vedtatt vest med tanke på framdrift.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.