Se på bildet! Sånn vil det se ut ved Tønset gård, 600–700 meter fra Brenneriroa i retning Hamar, om et par år.

Nå er arbeidet godt i gang med å tilrettelegge for den nye riksvegen. Ved Tønset skal den nye vegen kobles sammen med dagens riksveg 25 fra Hamar. Firefelten vil krysse under dagens veg i et toplanskryss (med påkjøringsramper fra dagens veg), ta en sving oppover mot Budor bak Norderhovskogen, Slettmoen og Lund, før firefeltsvegen ledes ut igjen mot dagens riksveg-trasé. Videre mot Elverum vil den nye vegen følge samme rute som dagens.

tidenes største kontrakt

Totalt vil den nye og den gamle vegen krysse hverandre tre steder. Taale Stensby, prosjektleder i Statens vegvesen, forteller at dette bunner i et ønske om å ta minst mulig matjord.

– Selve traseen ble fastlagt mellom 2002 og 2005, sier Stensbye, som faktisk har jobbet med prosjektet siden tidlig 80-tall.

Totalen for prosjektet er 15,2 km firefeltsveg (mellom Tønseth og Basthjørnet i Elverum), 10,4 km to-/trefeltsveg (mellom Ommangsvollen og Tønset samt mellom Åkroken og Svingen), tre planskilte kryss, to rundkjøringer, to T-kryss, ti bruer, to viltoverganger, 18 over-/underganger og 7,1 km ny gang- og sykkelveg.

OPS-prosjektet, som kom i gang for alvor i juni, er unikt. Det er landets største vegkontrakt gjennom alle tider, ettersom E6-utbyggingen er inndelt i parseller, pålydende 5,5 milliarder kroner. Samtidig skal byggetiden være kort. Skanska er entreprenør for prosjektet.

– Hvordan ligger dere an?

– Vi kom i gang tidlig og har fått en god start. I løpet av de to og et halvt årene vi jobber, får vi tre somre. Det betyr mye. Jeg liker å gå på ski – og det er det flere som gjør – så jeg skal være litt forsiktig med å si det, men vi håper på en vinter uten noe særlig snø … sier Ketil Sand, prosjektdirektør hos Skanska.

Han tror vegen vil kunne åpnes noe tidligere enn annonsert.

målet er å bli ferdig fort

Med OPS-modellen er det et mål også for entreprenøren å gjøre en så grundig jobb som mulig, så effektivt som mulig. Skanska får vedlikeholdsansvaret for rv. 3/25 i 20 år etter at den er ferdigstilt. Samtidig får ikke entreprenøren betalt før prosjektet er ferdig.

– Foreløpig ser det ut som OPS-modellen er gunstig både med tanke på byggetid og kostnader, sier Stensbye.

På enkelte strekninger i anleggsområdet, er det satt opp oransje gjerder tvers over jorder.

– Skal vegen gå ut dit?

– Nei, det er det vi har satt av som arbeidsrom. Mye av det innenfor gjerdene skal tilbakestilles til landbruksareal, sier Stensbye.

– Vi tar så lite matjord som mulig. Vi er kjempefornøyd med samarbeidet med grunneierne, legger Sand til.

Av hensyn til gårdbrukerne har også gravingen av trasé over jordene drøyd litt.

– Vi venter på innhøstingen på dyrka mark. I løpet av noen uker vil man se hele traseen, sier Sand.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.