– Huff. Dette er litt krise. Hva er dette for noe??

Kristian Tonning Riise har nettopp satt på kaffen hjemme hos foreldrene sine på Ilseng, og der på kjøkkenbordet ligger det strødd en rekke bilder hentet fra HAs arkiv fra da Kristian var barn og fram til i dag.

På et av bildene står en langhåret vever gutt iført hvit dress og en flower-power skjorte på en scene og synger en låt fra Jamiroquai. Bildet er hentet fra da Kristian gikk på musikklinja på Stange videregående skole. Fra en tid hvor han drømte om å bli musikalstjerne, og hvor han nok ikke tenkte at det var politikk han skulle leve av og for.

Det er nok også tvilsomt om denne tanken slo noen av dem som satt i salen og hørte på. Det smått utrolige er at det ikke er så lenge siden heller.

– Hva skal jeg si? Når jeg ser dette bildet og hvem jeg er i dag, så er vel dette en oppmuntring til alle foreldre som har en tenåringssønn de er bekymret for: Sørg for at de kommer de seg inn i Høyre, så kan de utroligste ting skje!

Teater og musikk

For det var jo ikke politiker han skulle bli. Riktignok var han alltid en samfunnsengasjert veslevoksen gutt som «irriterte» sine lærere med spørsmål og påpekninger fra han var liten av, men det var teater og musikk som var hans arena.

Og da er det rimelig å spørre om følgende: Når du vokser opp på Ilseng, som mildt sagt ikke er høyborgen til Høyre, og samtidig omgås radikale ungdommer i teatermiljøet, hvordan ender man da opp som en konservativ Høyremann?

– Jeg tror det begynte som et opprør mot alle de andres meninger, men i bunn har det alltid ligget en tanke jeg har hatt om enkeltmenneskets frihet: Jeg mente og mener fortsatt at vi skal gjøre det vi kan for at alle har like muligheter, men at resultatet til slutt ikke nødvendigvis skal ende i likhet, slik venstresiden vil.

Derfor ble Høyre et naturlig valg. Og når han først begynte å engasjere seg gikk det unna. Først var han med å etablere Unge Høyre-avdeling i Hamar og omegn. Deretter gikk det slag i slag og gjetordet om et gryende politisk talent begynte å spre seg.

Han vant det berømmelige elitekurset til Unge Høyre i 2009, og fikk jobb som informasjonsrådgiver i Unge Høyre året etter. I 2014 ble han valgt som leder av Unge Høyre – en posisjon som veldig ofte ender opp med en statsrådspost senere i karrieren.

Det neste steget tok han før årets valg ved å kaste hansken og utfordre veteranen Gunnar Gundersen som ønsket å fortsette inn i sin 4. stortingsperiode som Høyres mann i Hedmark.

Skal bo lokalt

Stanges blå sønn lyktes med sin strategi, danket ut skogsmannen Gundersen, og det nok mange tenker nå er hva som blir hans neste steg; er det statsrådsplass som er hans masterplan?

Selv vil ikke Kristian svare på dette. Smarte politikere som faktisk vil opp og fram gjør aldri det. De som gjør det, ender ofte opp med å aldri komme til Kongens bord. Det Riise sier, er at han nå vil ha fullt fokus på å være stortingsrepresentant. At han ikke bare skal sitte på et kontor på Stortinget, men kjøpe seg leilighet i Hamar-området og være så mye som mulig i fylket som en faktisk «representant» for dem som bor her.

– Det er viktig for meg, sier han.

Det finnes jo en del som i utgangspunktet er skeptisk til Høyre og Høyrefolk, men det som nok flere av de negative tenker i tillegg, er at Kristian er for ung. At han mangler erfaring, og da spesielt erfaring fra det «vanlige» liv. At det blir for stor avstand mellom ham og dem han skal representere. At han trives bedre i studioet til Dagsnytt 18 hvor han har klippekort, eller når han kan fordype seg og skrive en kronikk som trykkes i Minverva eller kanskje i Morgenbladet.

Flere tunger har hevdet at Kristian Tonning Riise er den klassiske definisjonen på en politisk broiler. En gang ble han beskrevet som såpass «formet» at han måtte ha blitt klekket ut fra et laboratorium hjemme på kjøkkenet hos Kristin Clemet og Michael Tetzschner.

– Jeg er den jeg er

Akkurat det avviser Riise at han er, men at han er en politisk broiler blir det vanskelig – selv for ham – å snakke seg bort ifra:

– Altså: Jeg har jo hatt en jobb utenfor Høyre. Jeg jobbet jo to år i Civita før jeg ble leder i Unge Høyre, sier han, før han humrer litt over det han selv nettopp har sagt.

– Mange vil nok mene at en slik jobb ikke er så forskjellig fra å være politiker, jeg ser den. Personlig liker jeg ikke ordet broiler, men hvis man med det mener en som går fra å være ungdomspolitiker til å gå rett inn i politikken som voksen, så er jeg vel det.

– Skulle du ønske at du hadde mer erfaring?

– Jeg er den jeg er. Det er både fordeler og ulemper med det. Jeg har vært med i Unge Høyre i snart 12 år. Jeg har jobbet med politikk og samfunn i mange år. Det ligger en verdi også i det. Jeg har et nasjonalt nettverk gjennom mine tidligere politiske verv som jeg kan bruke til Hedmarks fordel. Dersom jeg blir valgt kan jeg antakelig gå på Stortinget og kjenne hele stortingsgruppen til Høyre fra dag én, men jeg glemmer ikke hvor jeg kommer fra.

Monopolet til Venstresiden

Selv om han ikke er mer enn 28 år oppfatter Kristian seg som en rundere og langt mer pragmatisk politiker enn tidligere. I sine yngre dager kunne han sitte og file på formuleringer for å spisse sitt budskap. Dersom det førte til litt kok og oppmerksomhet, var det ingenting galt med det.

– Jeg har blitt mer nyansert, men mange av prinsippene jeg hadde som ung gjelder ennå: Retten til å bestemme mest mulig over sitt eget liv. Valgfrihet er en viktig verdi som jeg kjemper for.

Men også de som ikke kan velge får plass.

– En av de tingene som irriterer meg mest med venstresiden er at de skal ha monopol på det å bry seg og på ordet rettferdighet.

– Er det ikke slik at Høyre og Ap egentlig er temmelig like og at det egentlig bare er kunstige forskjeller som dere blåser opp? Det er jo ikke rare andelen av statsbudsjettet som dere i realiteten flytter på og prioriterer annerledes?

Forskjeller

– Jeg tenker at vi er heldige som vokser opp i et land hvor vi er enige om mange av de store tingene. Det er ikke noe negativt med det. Det er klart at ting kan blåses litt opp, men det er forskjeller. Kanskje ikke jeg og du har merket de største forskjellene mellom rød og blå regjering i hverdagen, men den rusavhengige som nå har fått velge selv hvor han skal kunne behandles merker det, 6.000 lærere bare i år som kommer tilbake til klasserommet etter videreutdanning merker det. Kreftpasienter som har fått raskere og mer forutsigbar behandling med pakkeforløp, merker det.

– Må kutte i framtiden

Riise mener dog at forskjellene mellom partiene og prioriteringene kommer til å bli større i årene framover.

– På grunn av stor økonomisk vekst har politikere kunnet øke pengebruken uten å måtte kutte så mye i annet. I årene framover vil det komme mye strengere effektivitetskrav på offentlige tjenester.

– Venstresiden er tydelige på at de som tjener mye skal betale mer i skatt dersom de får makten. Er det noen grupper i samfunnet som får det «dårligere» med Høyre-politikk?

– Jeg kan ikke peke ut en gruppe som får det dårligere. Men den gruppen som ønsker seg høyere skatter får i alle fall ikke det de ønsker seg, sier han og ler.

Om innvandring

– Hva synes du egentlig om Frp og Sylvi Listhaug?

– Det er en grunn til at jeg er med i Høyre og ikke Frp. Som statsråd er det riktignok regjeringens felles politikk Listhaug fører, ikke Frp sin, og den deler jeg. Når vi tar imot flyktninger og asylsøkere er det viktig at vi har et godt apparat slik at de bosettes, kommer seg ut i skole og jobb og integreres. Det som skjer i Sverige er skremmende. De har kun vært opptatt av å ha den snilleste flyktningpolitikken, men ikke tenkt på at det skal henge sammen med evnen til integrering. Det har ført til gettodannelser og store splittelser i det svenske samfunnet. På grunn av dette sier nå hver 4. velger i Sverige at de vil stemme Sverigedemokraterna, et parti med nynazistisk bakgrunn. Det er virkelig skremmende.

– Men så har jeg lyst til å si noe om retorikken: Man kan si at Frp har fått rett i en del ting de har påpekt. Det er ikke så mange år siden Carl i Hagen ble kastet egg på fordi han sa at innvandrere måtte lære seg norsk. Nå mener jo alle i SV også det, men det handlet nok også mye om hvordan Hagen sa det. Av og til blir retorikken til Frp for konfliktskapende. Av og til går de altfor langt. Det gjelder også Sylvi.

Valgresultat i Ilseng

– Avslutningsvis: Hvordan kommer Høyre til å gjøre det i Ilseng, din hjembygd?

– Jeg kan vel driste meg til å si at fram til nå så har nok ikke Ilseng vært noen Høyre-bastion i Stange, selv om jeg ikke vet eksakt hvor mange stemmer vi fikk på Ilseng sist gang, men vi får se nå da, sier han og smiler lurt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.