De er lyse og fine, de nye lokalene for dagaktiviteten på Klukstuen.

– Det er litt sterilt her enda, men vi planlegger å lage en collage på veggen her med kniplingsduker, sier hjelpepleier Anne Mette Mathisen, mens hun peker på en nylig malt, lysegrå vegg inne i den ene av tre stuer i dagaktivitetssenteret.

31. juli i sommer ble dagaktiviteten på Klukstuen tatt i bruk. med 24 plasser, og mulighet for å holde åpent hver dag, har senteret nå kapasitet til å ha tre grupper med brukere på besøk samtidig.

Les også: Brannvesenet lærer å håndtere folk med demens

Har det hyggelig

Kjersti Brøntveit er på dagaktiviteter på senteret en gang i uka.

– Vi går turer, og er ute i områdene rundt Klukstuen. Så går vi inn igjen, snakker sammen, spiller Yatzy og koser oss, sier hun.

Brøntveit fikk diagnosen demens av alzheimers type for to år siden, og velger å være åpen om sykdommen.

– Jeg jobbet som norsklærer, og elsket å lese bøker. Det er vanskelig nå. Det er det jeg synes er mest trist med sykdommen.

Likevel holder hun seg aktiv i hverdagen. Hun sykler, går, og tar bussen. Hun bor fortsatt hjemme, og klarer det meste på egen hånd.

– Jeg kjenner at jeg har en frihet. Jeg vet at det kommer dårligere dager, men jeg er glad for det jeg ennå klarer å gjøre selv.

et sted å være seg selv

Brøntveit forteller at hun har opplevd å se både sin mor og to bestemødre få demens. Derfor har hun innsikt i hvor forskjellig sykdommen kan ramme fra person til person.

– Derfor er det godt å ha et sted å komme til, der en kan være seg selv. Jeg synes vi har et veldig godt samvær her på Klukstuen.

Motvirke ensomhet

Avdelingsleder Solvor Nybakken forteller at flere av brukerne allerede har gitt uttrykk for at det nye senteret er et godt sted å komme til.

– Grunnen til at vi har dagaktivitetstilbud er at vi ønsker at de eldre skal kunne bli boende hjemme lenger, sier Nybakken.

Riktignok er det ingen forskningsresultater som viser at tilbudet hjelper på akkurat dette.

– Men det vi vet, er at tilbudet motvirker ensomhet. Mange som er her bor alene eller med eldre ektefeller.

Målet på sikt er å tilrettelegge aktivitetene på senteret for hver enkelt, så godt det lar seg gjøre.

– Enten en har lyst til å strikke, løse kryssord, drikke kaffe eller gå tur, sier Nybakken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.