Høyt over bakken henger Eidsiva-montørene Tor Egil Johansen og Oscar Galland Haug som to ekorn i hver sin stolpe. Sammen med 10–15 kolleger er de nå ute i felt så godt som daglig for å bytte ut gamle stolper og kabler med nytt utstyr som skal sikre solid strømforsyning i mange tiår framover.

– Levetiden på kablene er ofte på over 50 år, så dette er virkelig en stor investering for framtiden, sier prosjektleder Jøran Eng.

– Hvorfor bytter dere ut så mye utstyr akkurat nå?

– Noe av linje- og kabelnettet til Eidsiva Nett kommer i vegen for E6-utbyggingen, og når vi flytter på eller legger om nettet utfører vi samtidig noen ekstra ombygginger, som vi ellers ville ha gjort på et senere tidspunkt. Vi samarbeider godt med Nye Veier, Hæhre, Veidekke og de andre entreprenørene. For oss er dette en stor og viktig investering i strømnettet vårt, sier Eng.

Fram til ny firefelts E6 står klar i 2020 skal Eidsiva Nett gjennomføre 40 små og store prosjekter langs den drøyt fire mil lange traseen mellom Kolomoen i Stange og Moelv i Ringsaker. Prisen er på rundt 50 millioner, hvorav Nye Veier dekker kostnaden med hensyn til vegbyggingen.

Mer strøm under bakken

En av de store forbedringene er at flere strømkabler nå graves ned i bakken. Dette gjør det både penere å ferdes i landskapet, samtidig som nedgravde kabler er beskyttet mot vær og snø, og dermed også langt mer driftssikre.

Totalt skal Eidsiva Nett grave ned rundt 16 kilometer med høyspentkabler langs og under E6.

Kabler som fortsatt skal gå gjennom lufta, blir festet i større og høyere master som settes opp lenger unna vegen, for å gjøre plass til ny og bredere E6.

Eidsiva Nett er allerede ferdig med arbeidet ved Jønsberg i Stange og Arnkvern i Ringsaker, og er også godt i gang ved Rudshøgda, noe som ble omtalt i en fyldig HA-sak 12. januar.

Stort snøfall medfører samtidig noen forsinkelser underveis, siden mannskapene må prioritere å reparere akutte strømbrudd.

Må regne med litt kø

Om et år skal det meste av det store arbeidet være ferdig. I mellomtiden vil folk merke noe av arbeidet i forbindelse med blant annet korte stengninger av E6, samt noen timer uten strøm.

Særlig rundt Midtstranda og Åkerkrysset vil aktiviteten være spesielt høy i tiden framover. På grunn av vernestatusen i våtmarksområdet må mesteparten av arbeidet fullføres på vinterstid og innen 1. april.

I forbindelse med omleggingen av strømnettet vil E6 forbi Midtstranda bli stengt i korte perioder. Datoen er ennå ikke bestemt, men en hel natt i mars vil vegen bli periodevis stengt og trafikken omdirigert. De fleste bilister med normal døgnrytme vil derfor ikke merke noe særlig til ulempene.

Når strømmen skal flyttes over fra nye til gamle kabler, krever det også at elektrisiteten kobles av i noen timer. I løpet av mars måned vil beboere i området mellom Vien og Sælid oppleve strømbrudd i rundt tre timer på dagtid.

– Beboerne vil bli varslet med SMS i god tid i forkant, lover prosjektleder Jøran Eng.

Økt kapasitet

Til sammen skal Eidsiva Nett skifte ut 12 nettstasjoner langs E6. Det nye utstyret er naturlig nok kraftigere og har høyere kapasitet enn dagens strømnett.

– Er man er forberedt på framtidens vekst i regionen?

– Ja, de nye kablene og stasjonene tåler mer enn de gamle. Vi har lagt inn en god margin for å sikre utbyggingsmuligheter i framtiden, avslutter Eng.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.