Det var grytidlig tirsdag morgen at Eli Undseth kom over og klarte å filme de tre bjørneungene sammen med mora. 

– Jeg har aldri før sett bjørn, så dette var en veldig interessant og unik opplevelse. Jeg var på vei til jobb og så plutselig en bjørneunge midt på veien, med binna i veikanten, forteller Undseth til Rovdata.

Hun senket farten, fikk fisket fram mobilen og sikret seg både stillbilder og film av bjørnene.

– Jeg trodde først det var to unger, og den ene ungen hoppet på ryggen til mora. På opptaket så jeg i etterkant at det faktisk var tre unger, forklarer Undseth. Hun varslet deretter Statens naturoppsyn (SNO) om observasjonen.

Dette er tiden på året når binner med unger bruker å komme ut av hiet, men slike møter mellom mennesker og binner er likevel sjeldne. Og i hvert fall vest for Trysilelva i Hedmark.

– Dette er en veldig spennende observasjon. Vanligvis registreres binner med unger i grensetraktene mot våre naboland i øst, mens denne er vest for Trysilelva. Det er i nyere tid kun registrert ei binne med unger vest for Trysilelva, og første gang var i 2011. Alle andre reproduktive binner i fylket er øst for elva. Vi kan si at bjørnene på filmen er den vestligste observasjonen av ei binne med unger i Hedmark, og den første i Åmot kommune, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

– Om dette er ei ny, reproduserende binne kan det ha mye å si for bjørnebestandens videre utvikling i Hedmark, fortsetter han.

Det ble i fjor registrert 46 brunbjørner i Hedmark, hvorav 28 hannbjørner og 18 hunnbjørner, og det er beregnet at det ble født to bjørnekull i fylket i fjor.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.