Ulvene, som ble radiomerket, i vinter kan nå følges tett. 

Miljødirektoratet får opplysninger om hvor de radiomerkede ulvene beveger seg, og dette plottes nå inn på kart. På dette kartet kan du se hvor ulvene i Osdalsflokken og Slettåsrevirene har beveget seg fra midt i mars og ut måneden.

Fra 1. april er posisjoner innenfor ulvesonen og revirene skjermet for å beskytte ulvene for forstyrrelser i yngletiden. Kartet som nå er publisert er dermed det siste som publiseres i denne omgang.

I perioden 15. - 24. mars opptrådte de radiomerkede ulvene i Osdal- og Slettåsrevirene i hovedsak i samlet flokk. Noen ulver i flokken tar innimellom seg kortere turer på egen hånd før de går tilbake til flokken. En av valpene er på en lengre vandring vekk fra flokken sørover fra Osensjøen-området.

Merket ulver

Prisen for å feste sporingsradio på 14 ulver i Trysil ble en million kroner.

– På de fem dagene Statens naturoppsyn merket 14 ulv i Osdal- og Slettåsreviret, ble det brukt om lag en million kroner. De store kostnadene er helikopterbruk, sendere, bedøvelse og innleid personell, opplyser medierådgiver Dag Stian Husby i Miljødirektoratet til VG.

Det var svært gode forhold for ulveleting fra helikopter den uka merkingen fant sted. I tillegg var området åpent slik at det var lett å oppdage ulvene.

– Forholdene for merking var gode de fem aktive dagene vi har hatt hittil. Kostnaden per ulv kan stige hvis vi blir nødt til å jobbe under vanskeligere værforhold i fortsettelsen, sier Husby.

Direktoratet skriver på sin hjemmeside at det vil være aktuelt å radiomerke ulver i andre revir innenfor ulvesonen for å kartlegge vandringer til både lederpar og ungulver. 

Statens naturoppsyn vil radiomerke resten av ulvene i Slettåsreviret i Hedmark. I tillegg er det planer for å merke dyr i Letjenna- og Julussareviret.

Merkingen, som skjer på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet, startet torsdag 12. januar. I løpet av få dager var hele Osdalsreviret på ni ulver og fem av ulvene i Slettåsreviret merket.

– Merking av hele flokker er utfordrende, og progresjonen har vært over all forventning. Dette er komplekse operasjoner hvor alt skal stemme både med værforhold og i arbeidet med å spore opp, bedøve og til slutt merke ulven, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i Statens naturoppsyn.

I oppdraget fra departementet bes Miljødirektoratet merke flere revirer i ulvesonen hvis det er mulig. Derfor har Statens naturoppsyn begynt å planlegge merking av Letjenna- og Julussareviret.

– Vi er snart tomme for sendere, og det er noen dagers ventetid på nye sendere. Det vil dermed sannsynligvis gå en uke eller to før vi kommer ordentlig i gang med dette arbeidet. Og igjen er vi avhengige av riktige værforhold, sier seksjonslederen. 


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.