Turid og Stein Olav Sole er tredje generasjons drivere av småbruket Sole på Jessnes.

Det planlagte nye dobbeltsporet går rett igjennom eiendommen, og Jernbaneverket greier ikke å berge den.

Det går det fram i deres merknadsdokument som ble oversendt til Ringsaker kommune for en drøy uke siden.

Ikke mulig å berge

Eierne av Sole har selv foreslått at småbruket kan berges ved at den planlagte tunnelen gjennom Furuberget forlenges forbi Sole, alternativt at traseen legges lenger øst. 

De har også spilt inn overfor Jernbaneverket at traseen kan legges i kulvert under småbruket, slik at det kan gjenoppbygges.

Jernbaneverket levner eierne lite håp om at Sole unngår å bli jevnet med jorden dersom dobbeltsporet blir bygd.

Ikke overrasket

Teknisk er det meget krevende å gjøre endringer i dette området, og Jernbaneverket mener ulempene vil forsterkes andre steder. 

Dessuten vil kostnadene være betydelige, slik at Jernbaneverket mener det er urealistisk også av den grunn.

Grunneier Stein Olav Sole sier at de en stund har skjønt at dette ville bli utfallet. Planen om at dattera og svigersønnen skulle ta over gården på 18 mål og som i dag forpaktes bort, er nå lagt på is. 

Det er først i neste planfase, som er reguleringsplan, at Jernbaneverket har et formelt grunnlag for å løse inn eiendommer.

I første omgang er det snakk om båndlegging, som i lengste fall kan vare i fire år med mulighet for forlengelse i fire år til.

Påvirke pris

– For vår del handler det om en usikkerhet. Vi kan tenke oss å kjøpe en leilighet etter hvert, men en båndlegging vil påvirke pris ved et salg, frykter Sole.

Sole har fått med seg at det kun ligger inne en framføring av dobbeltspor til Åkersvika (og knapt nok det), og at det ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge dobbeltspor nord for Hamar.

– Jeg håper at de vi har valgt inn på Stortinget, skjønner at befolkningsgrunnlaget i Innlandet er for lite til at det lønner seg å bygge dobbeltspor, sier Sole.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.