Sammen med lærer Renate Enoksen setter de ord på følelsene sine.

10-åringene snakker om røde tanker og grønne tanker.

Les også: Slik kom han seg tilbake etter å ha droppet ut fra skolen to ganger

– Billedlig sagt kan vi si at det gjelder å stikke hull på ballongen for å få ut de vonde tankene og få inn noen gode tanker, sier Renate Enoksen.

BESTEVENNINNEN FLYTTET

Læreren viser fram bilder fra masse forskjellige situasjoner. Bildene viser glade barn og barn som er lei seg. Elevene er svært ivrige til å bidra med sine tanker.

– Jeg synes det er vanskelig å snakke om triste tanker. Akkurat nå er det leit å snakke om at bestevenninnen min har flyttet til Polen. Men det er fint å få det ut, sier Hedda Sørlie-Tømmerholen.

Lærer Renate Enoksen forklarer at det er helt vanlig at de unge har følelser og tanker:

– Problemet er at det sitter inne i hodet. Det er viktig å få det ut, sier hun.

STENGER SEG INNE PÅ ROMMET

Fjerdeklassingene blir litt flirete når det blir snakk om at mor eller far kan bli sinte.

– Hva gjør dere da?

– Jeg går opp på rommet mitt, sier Hedda Sørlie-Tømmerholen.

– Jeg stenger meg inne på rommet mitt, sier Matilde Ottesen.

Det gjør også Markus Løftingsmo Sølvsberg.

– Da venter jeg på sengen min til de får bedre tanker, sier han.

FORELDRENES TUR

På Fagerlund skole er alle elevene godt kjent med grønne og røde tanker. Det brukes i skolehverdagen til alle.

– Elevene får et godt redskap for å sette tanker og følelser i et system. Det skaper trygghet og hjelp til å ta gode valg, sier rektor Kari Storihle Ødegård.

Nå skal dette tankesettet også overføres til foreldrene. På sjette trinn vil grønne og røde tanker bli en del av et foreldremøtet innen kort tid.

– Vi må motivere foreldrene til å prate med barna sine hjemme. Det er like viktig som at vi gjør det på skolen, sier lærer Ingrid Flaterudhagen.

GJØR UNGENE STERKERE

Kommunepsykolog Kristin Haugholdt sier at alle har røde tanker.

– Det er en del av mennesket. Derfor er det så viktig å sette ord på følelsene.

Vi mener at dette er med på å bygge opp ungenes psykiske helse. Vi styrker det psykologiske immunforsvaret og får ferdigheter til å stå bedre rustet i vanskelig situasjoner, sier Haugholdt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.