Når Sons of Norway Hamar Lodge har sitt første medlemsmøte på Migrasjonsmuseet i Ottestad 14. august, håper president Einar H. Volla på fullt hus. Kronerullingen som ble startet for museets prosjekt i Sør-Amerika, imponerer museumsledelsen. Foreningen har allerede bevilget 10.000 kroner til arbeidet med å hente gjenstander og dokumentasjon hjem til Ottestad fra Buenos Aires i Argentina og det øvrige Latin-Amerika. Fra den norske ambassaden i Buenos Aires har museet også mottatt et beløp til prosjektet. Dermed kan den lange reisen på over 12.000 kilometer starte.

Avdelingsdirektør Knut Djupedal guidet forleden dag 40 medlemmer fra Norsk-Argentinsk forening rundt i museets utstilling.

– For å si det sånn, gjestene ble overrasket og imponert over hva som møtte dem i utstillingslokalene, sier Djupedal.

Ikke gull og grønne skoger

Sons of Norway ble stiftet 16. januar 1895 i Minneapolis for å hjelpe nordmenn som utvandret. Ikke alle fant gull og grønne skoger med en gang. Det var tøffe tider, sier Volla.

Forskingsarbeidet om nordmenn i Latin-Amerika er ifølge Djupedal også en spennende reise. Man lurer i dag på hvem var disse mange ukjente utvandrerne som slo seg ned i Latin-Amerika. Eventyrere, forretningsmenn eller forliste sjøfolk.

Djupedal opplyser at det kunne være opptil 50 norske båter på havna i Buenos Aires i skipsfartens gullalder. Båtene fraktet blant annet kaffe til Europa.

Utstillingen om Den norske amerikalinje handler om skip, mannskap og passasjerer. Fremdeles kontakter folk i hele Norge museet for å bidra med gjenstander og dokumentarisk materiale om Amerika-båtene.

Den tredje utstillingen «Moves for en bedre framtid» handler om mennesker som har forandret sine liv ved å flytte.

Vil markedsføre museet

Einar H. Volla sier Sons of Norway vil arbeide for å få enda mer blest om Migrasjonsmuseet. I flere år har foreningen hjulpet museet med pengegaver til ulike prosjekter, blant annet innsamling av 130.000 kroner til skolestua, et av de nyeste tilskuddene i friluftsmuseet.

– Møtene i Sons of Norway er åpne for alle interesserte. Gjennom internasjonalt arbeid kan vi være med og reklamere for museet i Amerika. Det er viktig, sier Volla.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00