All rakfisk fra Slidre Ørretsenter er trukket fra markedet etter funn av listeria-bakterier.

Rakfisken er distribuert og solgt over hele landet, og alle varianter av produktet ble torsdag formiddag trukket tilbake.

Ifølge NTB ber Slidre Ørretsenter AS de som har kjøpt produktene om å kaste disse eller levere dem tilbake til butikken der de er kjøpt.

NTB skriver at de fleste personer tåler bakteriene, men at risikogrupper bør unngå produkter som kan medføre listeriasmitte. Dette gjelder særlig eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar.

– Etterforskningen fortsetter for å bekrefte kilden og identifisere årsaken til utbruddet, sier seksjonssjef Siv Jorunn Nordlund i Mattilsynet til NTB.

Siden november har 13 personer fått påvist listeriose, og ifølge Mattilsynet er det sannsynlig at rakfisken fra Slidre Ørretsenter er årsaken til utbruddet.

Det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos åtte av pasientene, skriver NTB.

HA har snakket med Mads Kjernsholen som er eier og daglig leder ved Slidre Ørretsenter på Trehørningen. Han bekrefter at de trolig er smittekilden.

– Dette er en meget uheldig og beklagelig situasjon fra vår side. Våre tanker går til dem som er rammet. All fisken er allerede trukket fra markedet, og vi oppfordrer alle som har kjøpt våre produkter til å levere dem tilbake der de er kjøpt, slik at man kan få igjen pengene, sier han.

 Har dere funnet årsaken?

– Nei, men det jobbes nå intenst for å finne svar. Vi får hjelp fra innleide konsulenter.

Kjernsholen opplyser at den aktuelle fisken stammer fra Sverige, men at den er bearbeidet og foredlet ved fabrikken i Hamar før distribusjon.

– Vi jobber nå med å finne ut om smitten stammer fra lageret i Sverige eller Hamar. Vi håper å få svar på mandag, avslutter Kjernsholen.

Mattilsynet samarbeider nå med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet for å komme til bunns i saken.

Her kan du lese mer om bakgrunnen for saken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.