• ARBEID: Politimester Johan Brekke sier politimannen er i arbeid, men ønsker ikke kommentere saken ytterligere. FOTO: CHRISTIAN E. BERGHEIM

Spesialenheten for politisaker har tatt ut tiltale mot en politimann fra Hedmarken. Mannen tjenestegjør i Innlandet politidistrikt. Spesialenheten mener mannen har gjort seg skyldig i en meget grov hastighetsoverskridelse. Så grov at han etter norsk rettspraksis risikerer ubetinget fengsel. Lovbruddet skjedde tilbake i 2015.

TATT EI NATT

Vi går tilbake i tid. Langs en riksveg i distriktet hadde en politipatrulje tatt en diskret oppstilling for å følge med på den nattlige trafikken. Det var tre politifolk i nattpatruljen, og brått ble de oppmerksomme på at en bil passerte i det de oppfattet som hastighet «langt over fartsgrensen», som det heter i spesialenhetens oppsummering av saken. Politiet la seg på hjul, og sjåføren fikk bruke gasspedalen realt for å ta igjen bilen foran.

OPP MOT 180 KM/T

I en anonymisert rapport skriver Spesialenheten for politisaker dette: «Føreren av politibilen forklarte at han måtte kjøre så fort han klarte, og tidvis viste speedometeret en hastighet på 150 til 180 kilometer i timen.» Fartsgrensen på stedet var 80.

135 i snitt

Politiet gjennomførte en gjennomsnittsmåling, og det er denne som er blitt lagt til grunn for den tiltalen spesialenheten nå har tatt ut mot politimannen. Ifølge det som spesialenheten opplyser, viser målingen at politimannen holdt en gjennomsnittshastighet på 135 kilometer i timen. Da er han målt over cirka 4,5 kilometer.

VAR I TJENESTE

Ifølge spesialenhetens rapport, var politimannen på et tjenesteoppdrag den natten.

«Men det var intet med tjenesten som ga grunn til å fravike gjeldende fartsgrenser» skriver spesialenheten.

På spørsmål fra HA om hvordan politiet håndterer saken svarer politimester Johan Brekke dette i en e-post:

– Vi er kjent med at Spesialenheten for politisaker har tatt ut tiltale mot en polititjenestemann i Innlandet politidistrikt. Saken ble av daværende politimester oversendt til Spesialenheten for politisaker og etterforskingen er videre håndtert av dem. Tjenestemannen er av arbeidsgiver fulgt opp og han er i arbeid hos oss, men jeg ønsker ikke nå å kommentere noe ytterligere rundt hans arbeidsforhold.

HA har ikke greid å få svar fra politimannens forsvarer om hvordan han stiller seg til tiltalen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.