- Ofte står førere av utenlandske lastebiler og venter på at politiet kommer og rekvirerer bilberging slik at de selv slipper regninga.

Det sier operasjonsleder Sidsel Svarstad ved Innlandet politisentral til HA, og legger til:

- Vi prøver å la førerne ordne opp selv. Men hvis det blir mange klager må vi ut og gjøre noe.

Flere Busser sto lenge

Ved 08-tiden tirsdag morgen sørget to store lastebiler for at vegen mellom Sandvika og Stangebrua inn mot Hamar ble stengt.

Lastebilene ble stående slik at de delvis stengte vegen opp bakken mellom bilforretningen og avkjøringen til Steinerskolen litt lenger oppe Sandvikavegen.

POLITIET VILLE AVVENTE

Noen biler kjørte gang- og sykkelvegen langs Sandvikavegen for å komme fram.

- Vi prøver å vente og se for at de utenlandske sjåførene selv skal legge på kjettinger og ordne opp før vi gjør noe, så lenge det ikke er personskader. Vi vil unngå at politiet får regninga, sier operasjonsleder Sidsel Svarstad til HA.

Uttalelsene fikk mange til å reagere.

HEdmark Trafikk Reagerer

Daglig leder Arne Fredheim i Hemark Trafikk kommenterer poliitiets praksis slik:

- Jeg synes dette høres ut som en merkelig tilnærming. Vi er avhengige av at de traseer som finnes holdes åpne i størst mulig grad, sier Fredheim.

Tirsdag morgen opplevde han at fire busser ble til dels kraftig forsinket fordi det tok så lang tid å få fjernet de store lastebilene.

Folk reagerte på at bilberging ikke ble satt igang raskere.

VIl ta opp saken

- Det er veldig beklagelig at folk som er avhengige av buss ikke rekker det de skal. Noen ganger er det vår skyld. Men vi er avhengig av at vegene ryddes så fort som mulig når det skjer uhell, sier Fredheim og legger til:

- Vi kommer til å forfølge denne saken for å høre om hvorfor man venter med bilberging.

Kommunikasjonsrådgiver Hanne Stine Kind ved Innlandet politidistrikt sier det slik:

- Vi forsøker alltid å få tilbakebetalt utlegget, men med utenlandske firmaer kan det være krevende, sier Kind til HA.

VIL HA LOVENDRING

Lokale lastebileiere ber om en lovendring slik at politiet i større grad kan holde tilbake utenlandske lastebiler som ikke gjør opp for seg.

– Det HA skriver om her er en velkjent problemstilling. Her burde loven og reglene endres.

Det sier Guttorm Tysnes fra Brumunddal, daglig leder for Norges Lastebileier-Forbund Hedmark og Oppland til HA.

Han er ikke overrasket over at politiet avventer utrykning til episoder der utenlandske vogntog og lastebiler blokkerer veger:

EN TREDEL UTLENDINGER

– Mange utenlandske transportører spekulerer i at bilene ikke kan holdes tilbake dersom de ikke gjør opp for seg. Nedover Europa blir norske biler holdt tilbake enten det gjelder bompenger eller noe annet som ikke er betalt. Her burde norske myndigheter ta etter og sørge for at de som må ha berging selv må betale, sier Tysnes og understreker følgende:

– Om lag en tredel av transporten skjer på utenlandske biler.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.