Ap-politikeren Odvar Nordli gikk bort 9. januar, 90 år gammel. Torsdag ble det kjent at bisettelsen av den tidligere statsministeren vil finne sted i Tangen kirke, fredag 19. januar klokken 13.

Overfor HA bekrefter Bjørn Jarle Røberg-Larsen, partisekretær i Hedmark Arbeiderparti, at blant andre partileder Jonas Gahr Støre og Hedmark Ap-leder Knut Storberget vil delta under seremonien. Etter all sannsynlighet vil også fylkesmann Sigbjørn Johnsen og Stange-ordfører Nils A. Røhne være blant de mange som tar turen til Tangen for å ta farvel med den høyt respekterte Ap-bautaen.

Minneord fra partilederen

Støre skal holde minnetalen for Nordli i kirka. Utover dette innslaget er det endelige programmet ennå ikke bestemt.

Hedmark Ap samarbeider nå med Statsministerens kontor og Nordlis familie for å organisere bisettelsen.

Røberg-Larsen forteller at det også vil bli holdt et minnesamvær etter bisettelsen. I utgangspunktet ønsket man å benytte Tangen samfunnshus, en bygning som Nordli selv hadde et forhold til etter utallige 1. mai-arrangementer, men samfunnshuset er for tiden stengt grunnet oppussing.

– Vi ser nå etter andre løsninger, sier Røberg-Larsen.

Tangen menighetshus, Stange menighetssenter eller Tingvold er noen av alternativene som kan være aktuelle.

– Hvordan blir det å komme inn i ei fullsatt kirke og delta i bisettelsen til en så markant mann?

– Odvar har betydd så mye at det er viktig å gi ham en verdig avskjed. Uavhengig av politisk ståsted er Odvar en mann folk har respektert for det han har gjort og stått for, sier Røberg-Larsen.

– Blir det plass til «vanlige» folk i kirka, eller vil politikerne fylle alle benkene?

– Det skal absolutt være mulig for vanlige folk å delta. Odvar hadde et stort engasjement for arbeiderne og hverdagssliterne, så det hadde vært veldig rart om de ikke skulle få være med.

Erna Solberg stiller opp

Tors­dag var Høyres Erna Solberg på veg til­ba­ke over At­lan­ter­ha­vet et­ter å ha be­søkt USAs pre­si­dent Do­nald Trump i Det hvite hus i Washington D.C.

Kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver Ar­vid Sam­land ved Stats­mi­nis­te­rens kon­tor (SMK) i Oslo be­kref­ter at stats­mi­nis­te­ren vil være til ste­de i Nordlis bi­set­tel­se. Sam­land for­tel­ler at Solberg selv­sagt vil pri­ori­te­re å rei­se til Tangen kir­ke den­ne et­ter­mid­da­gen.

Ons­dag ble det kjent at sta­ten tar reg­nin­gen for bi­set­tel­sen. Det be­tyr li­ke­vel ikke at sta­ten også be­stem­mer inn­hol­det.

– Vi dek­ker kost­na­de­ne, men fa­mi­li­en be­stem­mer hva de øns­ker av inn­hold og ta­ler. Vi har tett kon­takt med fa­mi­li­en og be­gra­vel­ses­by­rå­et, sier Sam­land.

– Hvor­dan iva­re­tas sik­ker­he­ten rundt stats­mi­nis­te­ren og even­tu­el­le and­re pro­mi­nen­te gjes­ter?

– Det er po­li­ti­et som tar seg av sik­ker­he­ten og som even­tu­elt må sva­re på det­te, av­slut­ter Sam­land.

Slottet avventer

Torsdag ettermiddag var HA i kontakt med assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Det kongelige hoff.

Gjeruldsen kunne da opplyse at Slottet nettopp hadde blitt informert om datoen for bisettelsen, og at de ennå ikke hadde rukket å avgjøre hvorvidt noen av de kongelige kommer til å delta på seremonien.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.