For mange kjører med gamle dekk eller sjekker ikke dekkene godt nok før de legger ut på vinterveiene, viser en ny undersøkelse.

– Mange vet ikke hvilken risiko de tar, og andelen som kjører på mer enn seks år gamle dekk er urovekkende høy, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

«Vinteren er allerede kommet i nord, og i helgen kommer den første snøen på Østlandet. Så nå er det på høy tid å få på vinterdekkene», opplyser NAF i en nyhetsmelding torsdag morgen.

Sjekk alderen!

En landsrepresentativ undersøkelse utført av InFact på vegne av NAF viser at mange ikke sjekker alderen og tilstanden på dekkene de setter på:

• 6,5 prosent ikke vet hvor gamle vinterdekk de kjører på

• 8,2 prosent kjører på mer enn seks år gamle dekk.

• Hele 28 prosent har ikke sjekket mønsterdybden på dekkene før årets vinter.

– Det er bekymringsfullt at så mange svarer at de ikke vet hvor gamle dekkene er, eller oppgir å slurve med å sjekke mønsterdybde, sier Ryste.

– I verste fall kan det føre til ulykker med alvorlig utfall, fortsetter hun.

Billig livsforsikring

Statens vegvesens egne analyser av dødsulykker i veitrafikken viser at dårlige dekk eller hjul er den faktoren som oftest går igjen når det gjelder tekniske feil og mangler som har medvirket til ulykker. I 2018 var feil på dekk/hjul medvirkende årsak til utfallet i 11 av de 100 dødsulykkene på norske veier.

Vinterdekk skal ha myk gummiblanding, men med årene hardner gummien til. Da vil de gi dårligere veigrep selv om mønsterdybden er god. Hvor mange sesonger vinterdekkene holder vil ikke bare bli påvirket av hvor mye de er brukt, men også hvordan de er lagret og hvor gamle de er.

– Det er veldig viktig å sørge for at dekkene du har på bilen er gode. Dekkene er fire «håndflater» som er den eneste kontakten bilen har med bakken. Gode dekk er derfor en billig livsforsikring, avslutter Ryste.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.