Har du opplevd å stå i lang kø ved valglokalet? Når du så skal avgi stemmen krysser valgfunksjonæren av i papirmanntall. Avkryssingen er for å ha kontroll på at velgerne ikke får avgi mer enn én stemme.

Og stemte du i en annen valgkrets kunne du ikke bruke valgurnen, men måtte legge stemmeseddelen i en konvolutt som «fremmed stemme».

– Glem alt dette. Dessuten er elektronisk avkryssing både sikrere, mer effektivt og bedre, sier valgmedarbeider i Stange kommune, Heidi Kristiansen.

Stem hvor du vil i kommunen

Stange, Ringsaker, Hamar og Løten har nå valgt elektronisk avkryssing i manntallet.

– Ved dette stortingsvalget krysses alle av i det elektroniske manntallet og gjør at velgere som tilhører andre valgkretser i kommunen kan bli krysset av i manntallet i det valglokalet de avgir sin stemme. Vi håper også at opptellingen skal bli enklere for stemmestyrene. Vi satser på å ha Stanges tall klare cirka klokka 22.40, sier Kristiansen.

Forhåndsstemmer

Alle kommunene på Hedmarken teller forhåndsstemmene i forkant av den ordinære opptellingen.

– Er det viktig at velgeren medbringer valgkortet vedkommende har fått tilsendt?

– Ja det skaper en enklere flyt for valgfunksjonæren hvis du har med valgkortet, sier Kristiansen.

Hamar rådhus

På Hamar rådhus er det innredet skannersenter, der alle stemmesedler i de fire kommunene blir fintelt.

Hamar teller om natten, Løten teller tidlig om morgenen etter valgdagen, Stange disponerer tellemaskinen fra 8.30. Ringsaker starter fintellingen klokka 12.

– Stange har 15.353 stemmeberettigede. Torsdag ettermiddag var det 8,92 prosent som hadde forhåndsstemt, sier Kristiansen.

Avdelingsleder ved servicesenteret og medlem av prosjektgruppa for valg i Ringsaker kommune Astrid Petersen Fineid, opplyser at kommunen skolerer valgpersonellet. Det første velgerne vil se ute på stemmestedene, er at papirmanntallene er borte.

– Nå krysses det direkte inn i valgdirektoratets dataprogram EVA. Fordelen er at personen som skal stemme umiddelbart blir funnet og det krysses av når vedkommende har stemt. Resultatet i Ringsaker foreligger cirka 23.00. Siste dag for forhåndsstemming er fredag 8. september, sier Fineid.

Færre stemmesteder i Hamar

Antall stemmesteder i Hamar er redusert fra ti til seks. Ridabu, Lovisenberg, Storhamar og Solvang er kuttet.

Det opplyser valgansvarlig Mette Bråthen i Hamar kommune. I 2017 er det seks stemmekretser i Hamar mot 10 tidligere. De nye valgkretsene og stemmestedene er Hamar vest (Prestrudhallen), Ajer (Ajer ungdomsskole), Børstad (Børstad ungdomsskole), Midtbyen (Hamar rådhus), Nedre Vang(Ener ungdomsskole) og Øvre Vang (Lunden skole). Ener har ikke vært brukt som valglokale tidligere.

Ifølge Bråthen er det 23.261 stemmeberettigede i Hamar ved stortingsvalget. Innføring av elektronisk manntall er en av årsakene til færre stemmesteder.

– Det er veldig fint hvis velgerne kan framvise valgkortene sine. Vi regner med å ha opptellingen klar mellom 22.30 og 23.00. Erfaringen i kommuner som har hatt elektronisk avkryssing i manntall som prøveprosjekt, viser at det tar kortere tid å få avlagt stemme. Dersom valgfunksjonæren kan skanne valgkortet, blir velgeren funnet med en gang i manntallet.

– Det som fortsatt setter grenser for hvor tidlig vi kan innrapportere, er at vi ikke får telle stemmesedler før klokka 21 om kvelden. Samtidig er det en fysisk telling av stemmesedlene ute i valglokalene før innrapportering.

Valgkortet inneholder personlig informasjon om hvor innbyggerne kan stemme på valgdagen. Krav om legitimasjon for å stemme ble innført i 2007.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.