• Fagutvikling: Hjelpepleier Elisabeth Øveraas, avdelingsleder Wenche Pedersen og livsgledekonsulent Berit Kalland gleder seg over at Parkgården er i ferd med å bli livsgledehjem.

Granheim bor på Parkgården.

Beina er fortsatt friske, og Ottar er ikke vond å be når hjelpepleier Elisabeth Øveraas foreslår en liten rusletur i gatene rundt Parkgården.

Det er ingen selvfølge å bli fulgt ut i frisk luft når man bor på sykehjem, men heretter er det en ambisjon at alle beboere på sykehjemmene skal få frisk luft minst én gang i uka.

Glede og mening

Hamars sykehjem skal bli Livsgledehjem. Det innebærer at sykehjemmene lager systemer for å kartlegge beboernes interesser, og finne aktiviteter. Målet er mer mening, glede og aktivitet, som i sum skal bedre livskvaliteten.

I forrige uke var det kick off for ansatte i sykehjemmene. Frivillige organisasjoner, skoler og barnehager er også sentrale i Livsglede-hjem, og de var også invitert.

Den enkeltes behov

På Parkgårdens avdeling to er de godt i gang med å kvalifisere seg til å bli Livsgledehjem. De starter med å finne beboernes livshistorie og interesser.

– Dette er kjent for de ansatte, slik at de kan trekke det inn i samtaler, forteller Berit Kalland, som er ansvarlig for innføringen av Livsgledehjem.

Avdelingsleder Wenche Pedersen sier at de er gode på fellesaktiviteter på Parkgården, men det er mange som er for dårlige til å være med på det.

– Vi tar utgangspunkt i den enkeltes behov. En aktivitet kan være håndmassasje, høytlesning eller å se i album, sier Pedersen.

De jakter på de gode øyeblikkene her og nå.

«Eksamen» neste år

Hjelpepleier Elisabeth Øveraas har jobbet på Parkgården i 17 år. Hun er glad i å bake, og drar ofte i gang baking på avdelingen.

– Mange av dem som bor her, har bakt mye selv. Jeg bruker å få mange tips og gode råd når vi baker, sier Øveraas.

For å gjøre det enkelt å dra i gang aktiviteter, har avdelingen utstyrt seg med en egen kurv med spill. iPader skal også kjøpes inn for å se på bilder.

Det skrives ukeplaner over aktiviteter felles og individuelt, og hver beboer skal ha minst to aktiviteter ukentlig dersom helsetilstanden tillater det.

Arbeidet med systemer og dokumentasjon skal munne ut i en sertifisering i november neste år.

Først ut i Hedmark

Helse- og omsorgssjef Vigdis Galaaen sier at Livsglede for Eldre er mer enn gode intensjoner, men et forpliktende kvalitetsarbeid.

I rene penger koster sertifiseringen kommunen 120.000 kroner.

Øvrige utgifter tas innenfor omsorgsavdelingens budsjett. Galaaen håper sertifiseringen vil bidra til et kvalitetsløft i omsorgstjenesten. Hamar er første kommune i Hedmark til å bli med på ordningen.

– Vi har i mange år hatt et godt samarbeid med venneforeninger, barnehager og organisasjoner. Nå blir dette satt mer i system. Alle som driver med helse og omsorg har en plikt til å ivareta pasientens sosiale, kulturelle og åndelige behov. Livsglede for Eldre er gode på motivasjon av ansatte, å dele erfaringer og sette ting i system, sier Galaaen. 

Borgny Nygaard, politiker for Pensjonistpartiet, har vært en pådriver i å få innført Livsglede for Eldre i Hamar.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.