• Stange-ordfører Nils A. Røhne

Det var onsdag HA fortalte historien om Fieke som ønsker å fortsette å bo på Grobunn i Stange, men hvor både hjemkommunen Åmot og Stange kommune hvor hun oppholder seg, har sagt nei til å dekke oppholdskostnadene hennes. Stange har i stedet gitt henne et tilbud om opphold på Lille Kjonerud. Dette vedtaket er påklaget.

Les kommentaren fra politisk hold fra Åmot nederst i saken.

Saken er unik ettersom det tidligere alltid har vært slik at hjemkommunen har dekket oppholdet for dem som har kommet inn på Grobunn, men det vil altså ikke Åmot gjøre og har fått Fylkesmannens velsignelse på at det er innafor rent juridisk.

Les HAs store dokumentar om Fiekes kamp her

– Bryter alle prinsipper

Stange-ordfører Nils A. Røhne har stor forståelse for fortvilelsen til Fieke Van Loon som ønsker å fortsette å bo på Grobunn i Stange.

– Det er overraskende at Åmot betaler for et prøveopphold og for en del av skoleåret, for deretter å prøve å legge ansvaret over på Stange. Det er etter min mening rett og rimelig at det er Åmot kommune som må ta regningen og sørge for at jenta får fortsette å bo på Grobunn. Det Åmot har gjort bryter med alle prinsipper om hvordan finansieringen tidligere har fungert på Grobunn. Helt siden oppstarten har det vært slik at det er hjemkommunen som har finansiert oppholdet til dem som kommer inn på Grobunn. Vi har selvsagt aldri praktisert at vi ikke dekker hele skoleåret, når brukere har fått plass på Grobunn, sier Røhne.

Støttet Åmot

Fylkesmannen har tidligere behandlet saken da Åmot kommune i sin tid sa nei til å finansiere oppholdet på Grobunn, og sa at Åmot hadde rett til å si nei så lenge de kunne tilby forsvarlige tjenester og så lenge Fieke oppholdt seg i Stange.

– Det er mulig det som har skjedd kan forsvares bak en paragraf, men for meg er det helt urimelig og brudd på all tidligere praksis, sier Røhne.

– Men nå har dere erkjent at dere har plikt til å gi henne omsorgstjenester i henhold til oppholdsprinsippet. Hvorfor kan dere tilby opphold på Lille Kjonerud, men ikke på Grobunn?

– Alle og enhver som oppholder seg i Stange har rett til, og får, et forsvarlig helse- og omsorgstilbud, men ikke nødvendigvis på Grobunn. Som vår helse- og sosialsjef sier så tilbyr vi også dette til Fieke. Jeg har tiltro til at vi klarer å lage et godt og forsvarlig tilbud til henne i offentlig regi dersom det er slik denne ender, men jeg legger til grunn at her vil Åmot ta det ansvar jeg mener de har, sier Røhne.

– Vil du ta dette opp med din ordførerkollega i Åmot kommune?

– Nå må vi ta en ting om gangen. Nå vil vi først avvente konklusjonen til Fylkesmannen, så får vi se hva vi gjør, sier Røhne.

Forholder seg til vedtak

Varaordfører Ole Bakmann (Sp) i Åmot kommune sier han forholder seg til vedtaket kommunen har gjort.

– Jeg kjenner ikke saken og forholder meg til det vedtaket administrasjonen har fattet. Jeg har tillit til at de har behandlet saken etter de retningslinjer som foreligger, sier Bakmann, som svar på Røhnes utsagn om saken.

Han påpeker også at fylkesmannen har behandlet vedtaket Åmot gjorde og hvor de fastslo at det var Stange som hadde ansvaret for Fieke i henhold til oppholdsprinsippet.

Bakmann sier imidlertid at han vil sette seg bedre inn i saken og forhøre seg med administrasjonen – også i tilfellet den skulle dukke opp som tema i kommunestyret.

Mer ønsker ikke Bakmann å si.

HA ville egentlig at Åmot-ordfører Ole Gustav Narud skulle uttale seg, men han forteller at han er inhabil i saken.

I den store reportasjen HA hadde om saken, svarte e-helsekoordinator Ruth Sørlie forøvrig følgende på spørsmålet om 

hvorfor de i utgangspunktet sa nei til å finansiere oppholdet på Grobunn:

– Vi henviser til Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. § 3–1. første ledd. Kommunen skal sørge for at personer som oppholder seg i kommunen, tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester. Med henvisning til oppholdsprinsippet som skal sikre at personer som har behov for bistand får hjelp der de ønsker å oppholde seg/flytte til, er det klart at det er nåværende oppholdskommune som må behandle en eventuell søknad om helse- og omsorgstjenester fra brukeren. At vedkommende ønsker å benytte seg av fritt skolevalg, og at skolevalget har falt på aktuelle skole, medfører at brukeren vil få en meget lang reisevei om vedkommende ønsker å bo i Åmot kommune og motta nødvendig helse og omsorgstjenester her. Ved at vedkommende ønsker å bo i tilknytning til skolen (her internat), medfører det at oppholdskommunen er den kommunen som har plikt til å sørge for helse og omsorgstilbud som tilfredsstiller nødvendig helse og omsorgstjenester.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.