– Nå skraper vi av gammel Tectyl. Så skal vi pusse de små rustflekkene. Vi skal fikse den opp, lakkere den opp og få den kjørbar, sånn at det går an å kjøre den etter vegen.

Henry Alexander Arvesen Kløvstad (11) gyver løs med skrape inni bilen. Sammen med lillebror Lars Johan (8) og kompisen Tom Arild Westerhaug (12), alle fra Stange, skal han sette i stand en Opel Kadett fra 1975.

– Jeg har skjermer til den, panser og frontrute, men det har jeg tatt av. Panseret skal byttes, forteller Henry.

Når bilen om noen år er klar for det, skal den lakkeres.

– Ja, den skal være blålilla og ha hvite skjermer, sier Henry.

FIKK MOTOR SOM BABY

For de aller fleste vil nok Henrys bil se ut som noe som hører hjemme hos høgger’n. Men ikke for familien i Åsbygda. Mor May Grethe Kløvstad er bilmekaniker. Guttene har vært med henne i verkstedet siden de lå i barnevogn.

Mens andre småtasser lekte med puttekasser, skrudde brødrene i Åsbygda på hver sin motor.

– Alle barna mine, også datteren min, fikk hver sin Ford-motor før de kunne gå. Dem satt de og skrudde på. Så vi har ødelagt mye klær opp gjennom, sier May Grethe.

Hun forteller at mange rister litt på hodet av det de driver med oppi Åsbygda, men at det bare er interessen sin guttene dyrker.

– Jeg har måttet ringe ned på skolen flere ganger for å si ifra om at Henry er svart på fingrene fordi han har drevet med Tectyl. Da ler de litt ...

FØLGER I MORS FOTSPOR

Guttene skal gjøre det meste av grovarbeidet med bilen selv, så skal de voksne hjelpe til litt med sveising og sånt. Med litt assistanse skifter Henry motoren selv.

– Det er mye jobb, men denne bilen er ikke død, sier May Grethe.

Hun har også lagt ut en videosnutt av mekkingen på en veteranbilside på Facebook. Den har fått over 1.200 likes. En trønder som fikk se filmen, har tilbudt seg å komme med en haug Kadett-deler til de ivrige guttene.

Henry og Lars Johan har vokst opp i et bilmiljø. Vegg i vegg med familiens hus har Black Wolfs AMC og veteranklubb sine lokaler. Brødreparet er med i klubben, som er som en familien for dem. Og det er ingen tvil om hva Henry skal livnære seg på når han blir voksen.

– Jeg skal bli bilmekaniker! slår den nevenyttige 11-åringen fast.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.