For torsdag stilte Ole Martin Kildahl og Bakken Øvre Gårdsmat opp i NM i kjøttprodukter, som for året gikk av stabelen på Etterstad i Oslo. Til bords hadde de med sylte og medisterkaker, og det var sistnevnte juleklassiker som pirret smaksløkene til dommerpanelet litt ekstra. Kakene fra Løten ble nemlig belønnet med gull, og Kildahl beskriver at det gir god motivasjon når han vender tilbake til grytene.

– Det gir inspirasjon å få heder og ære, sier han til HA.

MYE MEDISTERKAKER

På sin hjemmeside beskriver NM i kjøttprodukter seg selv som «uten sidestykke Norges største test av julemat», og det ligger mye prestisje i å gå til topps i konkurransen. I år deltok 59 bedrifter og 530 produkter fra hele landet. Pinnekjøtt, julepølser og posteier var blant det som dommerne bedømte.

– Det er hard kamp, med store og små produsenter fra hele landet. Medisterkaker er en av de største klassene, forteller Kildahl.

Til sammen var 40 forskjellige medisterkaker med i konkurransen. I tillegg til Bakken Øvre Gårdsmat fikk også Haugesund-produsenten Fatland Ølen AS gull for sin medisterkake. Selve NM-tittelen i medisterkaker, gikk til Gunnar Ruud Catering i Oslo.

– BRUKER EN DEL FLØTE

Bakken Øvre har lang tradisjon med produksjon av kortreist mat, og begynte å lage pultost allerede i 1980. De er kanskje mest kjent for sine karbonader, men Kildahl deler gjerne noen tips om det å lage medisterkaker.

– Hvordan lager man ei god medisterkake?

– Det handler om å få til en god blanding med gode råvarer, svarer Kildahl, og fortsetter:

– Vi bruker en del fløte, og det er melk, krydder og potetmel. Så må du ha riktig mengde fett, og riktig mengde kjøtt. Medisterkakene skal heller ikke krympe når de stekes, og det skal være litt tyggemotstand, fastslår han.

får tips SELV OGSÅ

Selv får Kildahl gode tips til matproduksjonen på gården av matforskningsinstituttet Nofima på Ås.

– De er flinke til å lære bort til oss småskalaprodusenter, forteller han til HA.

– Så nå kan hedmarkingene reise til Løten, vel vitende om at medisterkakene er blant Norges beste?

– De skal i alle fall være brukbare. De er bedømt, og utsagnene fra dommerne sier så, avslutter Kildahl.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.