Dette skriver Gjensidige Forsikring i en pressemelding tirsdag formiddag.

– Jeg tror det er for liten kunnskap om hva en skal gjøre hvis en er så uheldig å kjøre på et dyr. Mange får seg et skikkelig støkk, blir redde og kjører videre. Det finnes dessverre også en forestilling om at det vil koste dyrt å melde fra om å ha kjørt på sau eller andre husdyr. Dette stemmer ikke, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Verken egenandel eller bonustap

Du har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart.

– Det er ingenting å tjene på å ikke melde fra om at du har kjørt på et dyr. Du risikerer verken bonustap eller trenger å betale egenandel på forsikringen, sier Eklo.

Erstatning for dyret du kjører på, er også en sak mellom bonden og forsikringsselskapet ditt, og ikke noe du må betale av egen lomme, påpeker Eklo.

Smertefull død

Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

– Meld fra til nærmeste gård, politiet eller viltnemnda. Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk etter det, sier Eklo.

Slik gjør du

Hva gjør du hvis du kjører på et dyr? Her er sjekklisten:

• Stopp og observer dyret.

• Om dyret er dødt, prøv å få det ut av kjørebanen, eller sett opp varseltrekant

• Om dyret er skadet, vurder skaden og prøv å se hvor dyret tar veien. Er det skadet vil det ofte stoppe og legge seg ned ganske raskt. Ikke følg etter, da det kan flykte videre.

• Meld fra til eier, nærmeste gård, viltnemnda i kommunen eller politiet.

• Dersom det ikke er mobildekning, merk stedet med for eksempel en plastpose, og ring og meld fra når du har mobildekning.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00