– Vi yngre kan skygge unna, men jeg tror det gjør en del eldre utrygge. Flere av tiggerne kan oppleves som ganske pågående, sier Roger Røed, engasjert løtensokning.

Over ett år er gått siden Røed tok opp tiggingen i folkets spørretime i kommunestyremøte. Kommunen og politikerne hadde på det tidspunktet mye å jobbe med i forbindelse med kommunesammenslåing. Siden er Røeds spørsmål bare blitt liggende.

Røed har tidligere kontaktet politiet i forbindelse med en episode hvor en pågående tigger tok penger ut av hånda på en eldre dame i Løten.

ikke helt som i bergen

I kjølvannet av NRK Brennpunkts-dokumentar Lykkelandet, der Brennpunkt-redaksjonen i to år fulgte rumenske tiggere i Bergen og avdekket et organisert miljø med tigging og prostitusjon som inntektskilder, mener Røed det er på høy tid at Løten-politikerne tar tak i situasjonen i kommunen.

– Selv om det foregår i mindre målestokk i Løten enn i de store byene, er det det samme som skjer her. Jeg har selv observert biler som kjører tiggere hit om morgenen og hentet dem igjen senere på dagen. Jeg ser de samme bilene i Hamar, sier Røed, som føler seg sikker på at tiggingen i Løten er organisert.

Røed mener kommunen bør gå foran og forby all tigging utenfor butikker og andre plasser, og han forventer at politikerne tar tak i det, og at det skjer noe. Han mener et tiggerforbud vil slå positivt ut for handel og nye etableringer.

Røed presiserer at han har medfølelse med dem som har det så ille at de må tigge penger.

– Jeg føler med de stakkars folka som sitter der. Det er helt tragisk for dem, sier Røed.

FRP ØNSKER TIGGERFORBUD

Frp-leder i Løten Helle Jordbræk har tidligere ytret ønske om å forby tigging i kommunen. Det ønsket ble forsterket av Brennpunkt-dokumentaren.

– Brennpunkt forsterker inntrykket vi har hatt. Vi kan ikke skjære alle over én kam, for vi vet ikke hvordan skjebnen deres er, men vi ser at flere blir kjørt til Løten for å tigge. I dokumentaren så vi tiggere som ble spyttet på. Det er helt forkastelig. Men vi må ha regler som forbyr dette, sier Jordbræk.

Jordbræk og Frp kastet seg på da Røed først tok tak i saken i fjor, med en interpellasjon til kommunestyret. Hun mener mange i Løten føler et stort ubehag ved å gå forbi tiggerne, og at kommunen bør ta tak i problemet, også av hensyn til næringslivet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.