Løten kommune har mål om driftsresultat på 3 prosent. Fra 2016 kan kommunen skilte med et resultat på 5,3 prosent, tilsvarende nesten 12,9 millioner kroner. Onsdag vedtok kommunestyret av seks av disse millionene skal settes av til fond for Løten sentrum, hvor de er tenkt brukt til å bygge nytt kryss utenfor ungdomsskolen, der Stasjonsvegen møter fylkesveg 166.

Meningene blant Løten-politikerne var i kommunestyret, akkurat som i formannskapet, svært delte om hvorvidt kommunen bør finansiere kryss på en fylkesveg.

minst mulig margin

Senterpartiets Marte Larsen Tønseth lanserte et alternativt forslag, nemlig å sette av to millioner til Løten sentrum, én million til nettbrett i barneskolen, halvannen million til fond for ladestasjoner til elbiler for ansatte ved Helsetunet og på Tingberg, og halvannen million til en toårig stilling for næringsutvikling.

– Vi ønsker ikke å bruke seks millioner av kommunale mindre på en fylkesveg. Vi mener det er et helt feil signal å gi. Vi fremmet forslaget for hvordan vi kan bruke disse pengene i formannskapet, og vi fremmer det på nytt nå, sa Tønseth.

I formannskapet ble forslaget hennes nedstemt med fem mot fire stemmer, og scenarioet fikk sin reprise i kommunestyret. Men med minste mulige margin landet Løten-politikerne onsdag på å sette av penger til krysset, i tråd med rådmannens innstilling.

Rådmannen Tollef Imsdalens forslag bygger på at de to andre store kryssene langs fylkesveg 166 skal oppgraderes i løpet av de kommende årene. Dette gjelder krysset mellom fylkesvegen og Venslivegen og ved søndre jernbaneundergangen. Imsdalen har tidligere uttalt til HA at han tror det vil ta lang tid før det kommer på plass et nytt kryss utenfor ungdomsskolen i fylkeskommunal regi, og at det er vanskelig å få til en helhetlig løsning i sentrum uten av dette rustes opp.

HELHETLIG TRAFIKKLØSNING

Venstres Silje Hafslund og Arbeiderpartiets John Magne Pedersen Tangen er blant dem som ønsker er ny kryssløsning, og synes det er bra at kommunen setter av penger.

– Kryssløsning ved ungdomsskolen er viktig. Det handler både om sikkerhet, og om å få til en bedre og mer helhetlig trafikkløsning, sier Tangen.

Fra talerstolen påpekte han at han ikke mener det er riktig at kommunen tar regninga for krysset på fylkesvegen, men at kommunen sender ut et viktig signal ved å være villig til å bidra.

Representantene fra Ap, MDG og Venstre stemte for penger til kryss, Sp, SV, Frp og Høyre stemt for Tønseths forslag.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.