Formannskapet i Løten har gitt rådmannen fullmakt til å se nærmere på hvordan behovet for barnehageplasser skal dekkes fram mot 2025. I framlegget formannskapet fikk presentert under forrige møte, står det at Statistisk sentralbyrås befolkningsframskrivninger viser at Løten om ti år vil ha cirka 45 flere barnehagebarn enn i dag.

Det synes Høyre-representant Kjell-Erik Nordahl høres lite ut.

– Er det litt lite ambisiøst ut fra at vi vil at folk skal flytte hit? Jeg synes en økning på 4–5 barn i året er lite ambisiøst for en bokommune, sa han under formannskapsmøtet.

– Vi har lagt til grunn statistikk fra SSB, men så kan vi alltids være mer ambisiøse enn det, svarte rådmann Tollef Imsdalen, som skal bruke mer tid på hvordan behovet for barnehageplasser skal dekkes framover.

KAN BLI STØRRE BARNEHAGER

I 2015 ble det satt ned en arbeidsgruppe, med daværende kommunalsjef Vera Bergersen som leder, som skulle jobbe med barnehagestrukturen i Løten. En bestilling til arbeidsgruppa fra kommunestyret var å se på hvordan det kan la seg gjøre å øke kapasiteten med 10 prosent og redusere kostnadene med 10 prosent, samtidig som kvaliteten opprettholdes eller forbedres. Arbeidet er sluttført under nåværende kommunalsjef Inger Torun Holmgren.

Å redusere enhetskostnadene ved de kommunale barnehagene anses som vanskelig. Arbeidsgruppa har kommet fram til at det er lite å hente på innsparinger i dagens barnehager, og at dette må ses i sammenheng med barnehagestrukturen, noen som kan bety færre og større barnehager i Løten. Løten har i da fem to-avdelingers barnehager (Ryli, Lund, Ådalsbruk, Skøienhagan og Jønsrud), og en mulighet er å samle disse til større enheter. Samtidig ligger tre av barnehagene i tilknytning til skoler, og det vurderes som kontroversielt å legge ned noen av disse.

MÅ JOBBE VIDERE

Barnehageutredningen er noe formannskapet har ventet på. Om kommunen skal utvide med 45 barnehageplasser eller flere, er noe administrasjonen må se på.

– Vi har prioritert å få lagt det fram nå, så må vi jobbe videre med de alternativene som er, sa rådmannen.

Kjell-Erik Nordahls utspill om at en økning på 4–5 barn i året høres lite ambisiøst ut framover, høstet ingen protester.

– Jeg er glad i nå har fått saken. Om vi skal følge SSBs framskrivninger, eller om vi skal si at SSB ikke har fått med seg at infrastrukturen bygges ut og at jordvern andre steder gjør Løten gunstig, må vi ta etter hvert, sier ordfører Bente Elin Lilleøkseth.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.