Kartene fra teleoperatørene viser at det er brukbar dekning også på steder i Løten hvor folk bare kan drømme om å få ringt med mobiltelefon. Derfor skal kommunen selv undersøke hvor signalene er dårlige, og hvor de er helt fraværende.

For å gjøre dette må de ha med seg telefoner med ulike abonnement ut i felten. IKT-rådgiver Kjell Weding har alliert seg med hjemmesykepleien, som stadig er ute på farten både i sentrum og i mer grisgrendte strøk.

– I flere andre kommuner har søppelbiler hatt med seg telefoner ut for å undersøke, men vi fikk ikke til noen avtale med dem. Derfor ble det hjemmesykepleien, forteller Weding.

KARTET STEMMER IKKE helt

Hjemmesykepleiens ansatte skal de kommende dagene ha med seg en veske med sju kliss nye smarttelefoner i bilen. Telefonene er koblet til 2G-, 3G- og 4G-nettene til Telenor og Telia, og én er koblet til Ices nett. Vesken med mobiler er koblet til sigarettenneren, og til en server tilhørende det svenske firmaet som hjelper Løten kommunen med undersøkelsen. Når en av mobilene kommer utenfor dekningsområde, sendes det automatisk et signal til serveren.

Weding forteller at teleselskapene av konkurransehensyn ikke er så villige til å levere dekningskart, og de kartene som finnes, stemmer ikke med terrenget.

– Vi vet allerede at dekningen er dårligere enn operatørene selv påstår. Ofte viser de hvordan dekningen er utendørs, men er det 25 minusgrader, står du ikke en halvtime på terrassen og skravler med tante, sier Weding.

håper på fullt utbygd nett

Resultatene av undersøkelsen skal legges fram for teleselskapene, sånn at de får se helt konkret hvor i Løten kommune dekningen er dårlig eller til og med fraværende. Weding har allerede vært i møter med Telia og Telenor.

– Vi skal følge opp dette. Håpet er å komme i dialog med fullt utbygd nett i kommunen som resultat, sier Weding.

Hjemmesykepleien har også interesse av bedre dekning i kommunen. For eksempel går velferdsteknologi som trygghetsalarmer over mobilnettet, og for å kunne bruke trygghetsalarm kreves det at infrastrukturen er på plass.

– Velferdsteknologien er på full veg inn, så det er av interesse for oss også å få kartlagt dekningen, sier Norunn Hansen, virksomhetsleder hjemmebasert omsorg i Løten.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00