Kartene fra teleoperatørene viser at det er brukbar dekning også på steder i Løten hvor folk bare kan drømme om å få ringt med mobiltelefon. Derfor skal kommunen selv undersøke hvor signalene er dårlige, og hvor de er helt fraværende.

For å gjøre dette må de ha med seg telefoner med ulike abonnement ut i felten. IKT-rådgiver Kjell Weding har alliert seg med hjemmesykepleien, som stadig er ute på farten både i sentrum og i mer grisgrendte strøk.

– I flere andre kommuner har søppelbiler hatt med seg telefoner ut for å undersøke, men vi fikk ikke til noen avtale med dem. Derfor ble det hjemmesykepleien, forteller Weding.

KARTET STEMMER IKKE helt

Hjemmesykepleiens ansatte skal de kommende dagene ha med seg en veske med sju kliss nye smarttelefoner i bilen. Telefonene er koblet til 2G-, 3G- og 4G-nettene til Telenor og Telia, og én er koblet til Ices nett. Vesken med mobiler er koblet til sigarettenneren, og til en server tilhørende det svenske firmaet som hjelper Løten kommunen med undersøkelsen. Når en av mobilene kommer utenfor dekningsområde, sendes det automatisk et signal til serveren.

Weding forteller at teleselskapene av konkurransehensyn ikke er så villige til å levere dekningskart, og de kartene som finnes, stemmer ikke med terrenget.

– Vi vet allerede at dekningen er dårligere enn operatørene selv påstår. Ofte viser de hvordan dekningen er utendørs, men er det 25 minusgrader, står du ikke en halvtime på terrassen og skravler med tante, sier Weding.

håper på fullt utbygd nett

Resultatene av undersøkelsen skal legges fram for teleselskapene, sånn at de får se helt konkret hvor i Løten kommune dekningen er dårlig eller til og med fraværende. Weding har allerede vært i møter med Telia og Telenor.

– Vi skal følge opp dette. Håpet er å komme i dialog med fullt utbygd nett i kommunen som resultat, sier Weding.

Hjemmesykepleien har også interesse av bedre dekning i kommunen. For eksempel går velferdsteknologi som trygghetsalarmer over mobilnettet, og for å kunne bruke trygghetsalarm kreves det at infrastrukturen er på plass.

– Velferdsteknologien er på full veg inn, så det er av interesse for oss også å få kartlagt dekningen, sier Norunn Hansen, virksomhetsleder hjemmebasert omsorg i Løten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.