Bølgen terapeutiske heter Yann Eric Reistads foretak. Enkelte dager jobber han i Oslo. Andre dager behandler han vondter hjemme på Skøien gård i Løten. Hit kommer folk fra nærområdet, Gjøvik, Lillehammer og Oslo – til og med en svenske har vært innom et av Hedmarkens mest landlige helseforetak.

Selv er Reistad født, oppvokst og delvis bosatt i Oslo, men i tillegg til å ha postadresse i hovedstaden, bor han en del på Skøien.

– Bestemor bodde her, og faren min, Helge Reistad, er oppvokst her. Jeg var her mye i ungdomstida og plukket stein, for å si det sånn, forteller Reistad.

BESKRIVER UNIKT SAMARBEID

Som terapeut jobber Reistad etter det han omtaler som Bølgen-metoden. Han beskriver et behandlingsopplegg kalt S.N.E.M. Målet er å frigjøre folk fra kroniske smerter og muskulære vondter. Konseptet legger opp til fire behandlinger i løpet av seks til åtte uker.

– Vi ser helheten og angriper problematikken holistisk. Dette er en helt unik innfallsvinkel til hvordan håndtere kroniske smerter i muskler og ledd, betennelser og andre livsstilsplager, sier Reistad og forklarer at behandlingen baserer seg på samarbeid mellom ulike faggrupper.

Behandlingsopplegget tar for seg struktur, eller atferdsmønstre, kosthold, stressmestring og bevegelsestrening. Reistads spesialområder er struktur og bevegelse. Sammen med pasientene finner han årsakene til vondtene. Før og etter gjennomført behandling gjøres det en test, slik at framgangen kan dokumenteres.

– Hvis man ikke finner årsaken, klarer man ikke behandle annet enn symptomene, og da vil vondtene komme tilbake. Går du med dårlig holdning, får du vondt ett eller annet sted. Vi må lære folk hva som gjør dem syke. De aller fleste behandlere driver bare med symptombehandling, men da kommer man ikke til bunns i problemene, sier Reistad.

MÅ VÆRE MOTIVERTE

Reistad har fått mange gode tilbakemeldinger fra kunder, men metoden passer ikke for alle, for den krever en viss egeninnsats.

– Folk må være motiverte. Det finnes ingen quick fix, sier Reistad, som i snitt tar imot to-tre kunder om dagen på Skøien gård.

På Skøien driver han også med klassisk massasje og undervisning. På sikt håper han gården kan bli et hyggelig sted folk kan komme og være et par dager. Selv trives han stadig bedre på landet.

– Det maset inni byen passer meg ikke lenger. Jeg trives med landskap, stillhet og ro, ikke bilalarmer, fyll og tull, sier Reistad, som har drevet Bølgen på Skøien noen år nå.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00