Det å lage en kulturminneplan er slett ikke så tørt og kjedelig som man kanskje skulle tro. Nå inviterer Løten alle kommunens innbyggere til pumpene for å hjelpe til med å finne ut hva som er typisk Løten. Hva som gjør at folk trives der, eller ønsker å flytte dit.

– I en tid hvor ting forandres veldig fort, og steder blir veldig like hverandre, er det viktig å ta vare på det som gjør et sted unikt. Derfor går vi inn i dette med et åpent spørsmål: Hva er Løten?

Det sier Sjur Harby, innleid som konsulent av Løten kommune for å lede arbeidet med den nye kulturminneplanen. Arbeidstittelen for prosjektet er «Jeg kjæm fra Løten», inspirert av han som skulle levere egg til Edvard Munch på Ekely, der kunstneren, folkesky på den tiden, nesten ikke åpnet døren for noen. Ikke før mannen med eggene sto utenfor og ropte at han kom fra Løten. Da gikk døren opp.

FOLKEMØTER I TO ÅR

Når kulturminneplanen skal utarbeides, står Munch sentralt. Kulturminner er mer en kullgroper, steinringer og idylliske tømmerkoier. Industrihistorie, politisk historie, forsamlingslokaler og Klevbakken er naturlige elementer. Harby sier de skal snakke med enkeltpersoner om hva de tenker at kjennetegner Løten, for deretter å zoome seg inn på identitetsskapende kulturminner.

I løpet av de to neste årene skal det arrangeres åpne folkemøter nesten månedlig, det første 20. april. I tillegg jobbes det med å få på plass en Facebook-gruppe.

– Det er ikke bare fagfolk som skal mene noe. Vi vil ha engasjement. Sammen skal vi finne ut hva Løten er som hjemsted, hva vi liker med Løten, som gjør at vi vil være her, Vi må være stolte av det vi har, sier Harby.

VEGEN ER HALVE MÅLET

Arbeidet skal ende opp i en plan, men prosessen er også et mål i seg selv. Til møtet 20. april har kommunen og Harby fått med seg redaktøren fra magasinet Lev landlig.

Konsulent Harby selv har bakgrunn som arkeolog, han driver Disen kolonial, har kontor på Bøndsen og kjøpte for noen år siden hus i Rokoberget – et kulturminne i seg selv.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.