60 urnorske sauer trasker rundt innenfor gjerdet på Johanstad bruk ved Rokosjøen. I fjøset står en flokk med lam, ikke av den Lambi-hvite importvarianten, dem vi hentet fra Storbritannia på 1800-tallet, men av den urnorske, raggete typen. Spælsau, en rase som var utrydningstruet for inntil ti år siden, er Mette Stikholmen og Lasse Schaus store hobby.

byttet bort kua …

I voksen alder flyttet paret sammen i en enebolig i utkanten av Hamar. De snakket om å kjøpe båt, men sjøfartsplanene strandet den dagen Lasse kom over en annonse fra en kar i Vestfold som skulle selge noen kyr. Lasse hadde lenge ønsket seg ut på landet, og nå gjorde han kort prosess: En hestehenger ble koblet på bilen, turen gikk til Vestfold, og en fin, liten buskap ble med hjem igjen.

Mattilsynet ble dog ikke imponert. Selv om dyrene vassa i halm til oppunder magen, var kuhold i enebolig i gråsonen av regelverket.

– Jeg hadde lest meg opp på hvordan jeg skulle håndtere dyra, og sørget for skikkelig innhegning til dem i naboens havnehage, men jeg hadde ikke studert lover og regler så grundig, forteller Lasse.

Landbrukskontoret anmodet paret om å finne seg en mer egnet eiendom for dyrehold, og slik var det de havnet på Johanstad bruk. Etter en stund var det likevel takk og farvel til kuene. Men omtrent samtidig, for 13 år siden, hadde det seg sånn at en nabo ved Rokosjøen skulle flytte. Av ham arvet paret fem spælsauer.

– Så gikk det et to uker, før vi fant en lapp på fjøsdøra om at vi måtte være forsiktige når vi gikk inn. Der var det plassert en diger vær! forteller Mette.

bevaringsverdige dyr

Arven fra naboen ble starten på et urnorsk eventyr. I dag har paret 60 godlynte mordyr traskende rundt husveggene. Teller man med lammene, er det snakk om rundt 140 dyr på det meste.

Spælsauen regnes som bevaringsverdig. For inntil ti år siden var den utrydningstruet. For å få opp bestanden igjen, ble det på 1900-tallet satt opp avlsstasjoner.

– Nå har rasen tatt seg opp igjen, forteller Stikholmen, som sitter som leder i fylkeslaget fra gammelnorsk spælsau og for øvrig er kjent i Løten som formannskapsrepresentant.

Spælsauen gir særegne skinn, kjøttet et mørt, og i levende live er dyrene noen kløppere på å ivareta kulturlandskapet. I tillegg hevdes det at de er ørlite granne smartere enn annen sau, blant annet kan de være at en ulv har streifet forbi. Tap til ulv har paret ved Rokosjøen aldri hatt, men de har mistet to sauer til gaupa.

Selv om det fra Johanstad bruk selges en del dyr og skinn, er ikke saueholdet noen inntektskilde. Begge hobbybøndene har jobber ved siden av: Mette hos Norsk Tipping, Lasse som aktivitetsleder på vedsentralen i Elverum.

Sauene er selvberget på dagtid. De tusler en runde i Mosjømarka, før de kommer tilbake i samlet flokk langs Rokosjøvegen om kvelden. Der har mange fått stifte bekjentskap med dem. For selv om det hevdes at de har en smule mer vett mellom ørene enn engelsk importsau, har heller ikke disse skjønt at det finnes smartere steder å ta seg en hvil enn midt i vegbanen …

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.