– Dette er klimaaktivisten i Løten som har bemerket seg ved bruk av fornybar energi, og nå også med film, sier Venstre-leder Silje Hafslund.

Torsdag kunne hun overrekke Thomas Cottis Venstres miljøvernpris, i form av et kirsebærtre. Cottis har fått prisen tidligere også, men han gjør seg stadig bemerket som klimaaktivist.

LANSERTE KLIMAFILM

I mars ble filmen «Fuck fossils – en framtid du ikke vil ha» lansert. Den fem minutter lange filmen er basert på forskingsrapporten «En framtid du ikke vil ha», skrevet av Blæstad-lektor, SV-politiker, gårdbruker og klimaaktivist Cottis for Framtiden i våre hender. Filmen viser hvordan situasjonen kan være i Oslo i 2050, med ekstremregn så ille at det blir kjøreforbud, forurenset vann i springen og kjøttkvoter, og med flere millioner mennesker på flukt til Europa fra ubeboelige områder i Nord-Afrika.

Ifølge Cottis er dette det beste vi kan håpe på for 2050 om vi når togradersmålet. Han støttes av Steffen Kallbekken, forskingsleder for Cicero (senter for klimaforsking), som har kvalitetssikret filmens faglige innhold. Filmen ligger ute på kunnskapsfilm.no, den vil bli brukt i undervisning, og nå er den nominert til pris under Deauville Green Awards i Paris.

HAR BANET VEG

Cottis har jobbet for klimasaken i mange år, som fylkesleder i Naturvernforbundet, men også privat. Nå skal han snart få montert solceller på taket på huset sitt, sånn at han kan lage sin egen strøm. Elbil har han kjørt i tre år.

– Du må enten være tjukk i huet eller ha veldig dårlig økonomisk sans for å kjøpe en fossilbil nå, sier Cottis.

Han peker på at det er blitt mer bekvemt å ta vare på miljøet.

– På 90-tallet var løsningen å kjøre mindre bil og ha det kaldere i huset, altså ganske stusslige tiltak. Nå kan vi ha det akkurat like behagelig som vi er vant til ved å ta i bruk klimavennlig teknologi.

Han savner likevel politikere som virkelig tar klimaet på alvor.

– Det blir ikke noe futt i det om bare enkeltpersoner skal stå på for dette. Her må myndighetene på banen. Det er bare utsettelser når politikere sier at vi må forske mer. Vi må ta i bruk det vi har. Elbil var ikke ferdigutvikla da politikerne gjorde det gunstig å kjøre elbil.

Cottis sier at politikerne er nødt til å komme på banen i langt større grad om Norge skal nå målet om å kutte 2,5 millioner tonn i året. I fjor klarte vi 0,6 millioner tonn.

– Hvis vi får 30 prosent av befolkningen til å si «jeg er bekymret for klima», uavhengig av politisk syn, og kreve kutt på 2,5 tonn, vil alle politiske partier måtte ta det på alvor, hevder Cottis.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00