Med enorm kraft griper maskinen tak i et digert tre, legger det i bakken som om det skulle veie like mye som en fyrstikk, flerrer av greinene og kapper stamme i perfekte lengder. Så gyver beistet løs på neste tre.

– Dette er skogens Tesla, for å si det litt flåsete. Dette er nytenking i skogbruket; finnene vet hva de driver med, sier Kai Eriksen, daglig leder i Telemark-firmaet Skogservice. Det er i samarbeid med Skogservice at finske Logset, som står bak hogstmaskinen, viser fram vidunderet til entreprenører i Norge. De har besøkt Sande i Vestfold og Løten. Teknikken 12H GTE Hybrid er bygget på, er ifølge Logset og Skogservice revolusjonerende innen skogsmaskinindustrien.

– Før vi kom til Norge, viste vi den fram i Skottland. Det finnes bare to eksemplarer av denne maskinen, i tillegg har vi en under produksjon nå. Den første ble solgt til Frankrike, forteller Tapio Ingervo, administrerende direktør hos Logset.

er en verdensnyhet

De fleste store skogsmaskiner kommer fra Finland eller Sverige. Logset har produsert maskiner sin 1992. De holder til i Vaasa.

– I Norge har dere både laks og olje. Vi har bare skogen, sier Ingervo spøkefullt.

Med den nye hybridmaskinen har det finske firmaet gjort seg bemerket. En rekke fagblader verden over har skrevet om den.

Beistet har en prislapp på rundt fem millioner kroner.

– Det er første gang vi anvender hybrid i en sånn type maskin. Den utnytter hybridsystemet sånn at den før ekstra kraft når den trenger det. Maskinen sparer 20–25 prosent av brenselet, samtidig som kraften øker, sier Ingervo.

– Fra før var vi kjent for å lage solide og sterke maskiner, men nå kan vi også presentere en som også er miljøvennlig.

– Med det grønne skiftet i Norge er dette helt i tiden, sier Kai Eriksen fra Skogservice.

SKUELYSTNE TROPPET OPP

Den elektriske energien som hybridsystemet genererer, gir ekstra kraft til hoggeren, som fra før er utstyrt med en 7,4 liters Agco Power-motor. Kranene har en rekkevidde på 11 meter, og de åtte hjulene har 78 centimeter breie dekk. For å nevne noe.

En flokk maskininteresserte karer hadde troppen opp i skogen hos Bear Wood mellom Brenneriroa og Budor onsdag. Der meide maskinen ned det ene treet etter det andre. Hamar Arbeiderblad fikk være med på en prøvetur i den lille førerhytten og se revolusjonerende skogshybridteknologi og imponerende krefter i sving på nært hold.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.