– Dette er norgeshistorie det ikke er skrevet mye om ennå, sier Jørgen Røhne (73), som i går arrangerte historisk vandring langs elva.

Jakten etter skjulte kulturskatter har akkurat begynt, og skjult bak trær og busker, et steinkast vest fra Doksrudkoia, lå visst den første.

Bygdeborg fra fordums tid

– Her har vi barna fra Brenneriroa lekt mye cowboy og indianer, sier Røhne, i det han skuer ut over skogsplatået hvor bygdeborgen tronet i fordums tid.

Nedenfor renner Fura. Den har gravd seg dypt ned i aluskiferfjellet. Et furutre har sett seg beseiret av den bratte skråningen ned mot elva. Den blottlagte roten er et perfekt skyttergrad for Ingelin (9) og Matheus (5). Mens turfølgets yngste viderefører leken på restene av den 1.000 år gamle borgen fortsetter Røhne guidingen for de drøyt 20 oppmøtte.

– Dette var brystvernet, sier Røhne, og peker på gropen som omkranser haugen på motsatt side.

– Spørsmålet blir da: var bygdeborgen også et forsvarsanlegg for elgtrekket over Fura?

– Dette er interessant

Regnet plasker mot trekronene, i det følget fortsetter den historiske vandringen videre oppover elva. Løpende bak kommer Ingelin og Matheus.

– Vi har funnet paraplyer, sier Matheus stolt, og viser fram bregnen mamma Renate Hanstad har funnet.

– Dette er interessant. Vi bor i Løten, og har gått her mange ganger før, men å faktisk få vite mer om stedet, sier Hanstad.

– Der framme ligger det en hoppbakke, sier Ingelin, og peker på en annen bratt skråning.

På grensen mellom Doksrud og Spangen ligger «Dompidalen». Gjennom «Dompidalen» går dyretrekket fra Prestegardsskogen over på andre siden av elva. Der har det vært jaktet i tusener av år.

– Viltets trekkrute ble kalt «løt». Kanskje har vi ha navnet Løten herfra? undrer Røhne.

Vil løfte fram historiene

Brenneriroa og Omegn Vels historisk vandring har vist seg å være populær. Knut Vidar Moløkken, leder i velforeningen, er også med på turen.

– Det var Jørgen som hadde ideen. Han sitter på mye lokalkunnskap om nærmiljøet langs Fura og bosettingen fra gammelt av.

Ideen var å få flere til å høre til historiene som er knyttet til de gamle bosettingene her.

– Vi har to mil med merka turstier her som er i daglig bruk, både sommer og vinter. Det er mange som bruker dette Doksrudkoia som turmål, men den gamle historiene om de gamle bosettingene er det ikke mange som kan mye om. Så dette er et tiltak for å få folk til i lære historien, og for å få det skrevet ned før det er for sent.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.