I over ti år har Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) jobbet med å kartlegge jorda på Hedmarken. De siste ukene har de undersøkt jorda der riksveg 3/25 skal bygges gjennom Løten.

– Vi ville kartlagt jorda her uansett, men vi prioriterer områdene rundt den nye vegtraseen først. Vi burde kartlagt før planleggingen kom for langt, sånn at de kunne tatt hensyn til jordtyper da de skulle legge traseen, sier Ove Klakegg, senioringeniør.

NIBIO har det nasjonale ansvaret for å kartlegge dyrka mark. Hensikten er å undersøke jordas egenskaper for matproduksjon. Og den oppgaven er det viktig at noen tar, for faktisk er det sånn at vi her i landet har bygget ned hele 1,2 millioner dekar siden krigen.

BLE IKKE HELT OVERBEVIST

En videregåendeklasse fra naturbruk ved Solør videregående skole fikk en dag ute i felten sammen med NIBIO. 18-åringene går sisteåret på naturbruk på Sønsterud.

– De har et fag som heter naturforvaltning. Det er veldig ålreit for oss å komme oss ut av klasserommet og møte folk som jobber, sier lærer Ragnhild Kjeldsen.

Naturbrukselevene pleier å bruke tirsdagene utendørs. Sammen med NIBIO fikk de ta jordprøver og registrere ulike typer jord på pc.

– Det er artig å være ute og se hvordan ting gjøres, sier Leif Ove Bredvold (18).

Gjengen fra Solør virket likevel ikke helt overbevist om at det er kartlegging av jordtyper de kommer til å sikte seg inn mot.

– Joda, det er artig, men det er nok gjort på én dag ... sier Mattis Beck (18).

mye er bygget ned

I fjor undersøkte FAO, eller Food and agriculture organization of the united nations, som er organisasjonens fulle og hele navn, hvordan det står til med dyrka mark på verdensbasis. En tredel av jordsmonnet i verden er i fare på grunn av nedbygging, forurensing, erosjon og klimaendringer, viser undersøkelser. Derfor mener NIBIO at det er viktig at vi passer på den jorda som er igjen, spesielt kornjorda. For å kunne gjøre det, trengs det informasjon om hvor den beste jorda befinner seg. Ifølge Ove Klakegg peker pilene mot Hedmarken.

– Hedmarken i seg selv er et stort matfat. Dette er den delen av landet som har størst potensial for ulike produksjoner. Det er mye næringsrike jordtyper her, sier Klakegg.Området han, de andre fra NIBIO og Solør-gjengen undersøkte, tilhører Tønseth gård. Kartleggingen av Hamar og Stange er så å si ferdig, og de siste to ukene har NIBIO jobbet med å kartlegge Løten-jord.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.