Inn på tunet-gården Lillehov tilbyr dagaktiviteter til ni personer med demenssykdom. Lillehov og arbeidet som gjøres her, høster nasjonal anerkjennelse fra fagfolk.

Ingunn Sigstad Moen har drevet Inn på tunet-virksomhet siden 2004. Hun er opprinnelig sykepleier og har erfaring fra hjemmebasert omsorg. På Lillehov har hun og de andre ansatte med seg brukerne på dagligdagse aktiviteter. Den siste tiden har de plukket epler, bær og høstet i kjøkkenhagen. Også har de gått turer. Det gjør de året rundt.– Når du får en demensdiagnose, er det viktigste å holde seg i aktivitet. Samtidig er dét kanskje det vanskeligste. Vi prøver å være en startknapp for aktivitet og skapet et godt sosialt tilbud. Plutselig forsvinner førerkortet, jobben og alt på en gang. Da er det godt å ha et tilbud. Her møter de mange som har opplevd akkurat de samme som dem selv, sier Sigstad Moen.

MÅ TREKKE I SAMME RETNING

Lillehov er del av et nettverk av tilbud til personer med demens. De som har plass her, har gjerne hjemmebasert omsorg, aktivitetsvenn eller støttekontakt i tillegg.

– Det er ildsjeler overalt i Løten som drar godt sammen. Dess flinkere vi er til å samarbeide, dess lenger kan de som har demens bo i eget hjem. Det vil vi jo alle. Det er da vi får et demensvennlig samfunn til å fungere.

Brukerne på Lillehov har plass på dagsenteret én eller flere dager i uka. De blir hentet hjemme i nitiden om morgenen og fraktet hjem igjen i totiden. En del av dem faller inn i kategorien yngre med demens, altså de er under 65 år gamle, og disse kommer fra både Løten og Stange.

åpen dag på lørdag

Dagsenteret har stort sett hatt ventelister de siste årene, men de prøver å gi tilbud så raskt som mulig.

– Om noen lurer på om dette kunne være aktuelt for noen, kan de henvende seg til oss eller til demenskoordinator i kommunen. Det er viktig å vite om dem som har et behov, så kan vi tilby plass når vi har ledig. Det er kommunen som bestemmer hvem som skal ha plassene, sier Sigstad Moen.I morgen er det åpen dag på Lillehov. Sigstad Moen ønsker brukere, pårørende, sambygdinger og andre interesserte velkommen. Da skal den nye, én kilometer lange stien på området åpnes formelt av ordføreren, det blir natursti, gripping av marshmallows, kaffe, eplekake og trekkspillmusikk.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.