Påskesola skinner over Budor mandag formiddag. Inne i Røde Kors-hytta har mannskapet nettopp gjort deg ferdig med dagens frokost før de tar fatt på dagens oppdrag.

– Det har vært relativt rolig så langt. Vi har hatt én skade i løpet av helga, sier Erik-Lloyd Kozoll (42).

Tradisjonen tro er Løten Røde Kors Hjelpekorps samlet på hytta på Budor i påsken. I påskehelga vil det være 12 personer på vakt på Budor. Flere tilbringer hele påsken på hytta.

– Det er ekstremt sosialt, og samtidig er man til nytte for andre. Det er givende når man får tilbakemelding på at man kan hjelpe noen, sier Merete Gabrielsen (37).

Brudd, fyll og utmattelse

Både Kozoll og Gabrielsen har vært med i Røde Kors lenge, henholdsvis 25 og 23 år. De forteller at Røde Kors i sitt behandler 80–90 skader og sykdommer hver vintersesong i Løten. Det er alt fra brudd og utmattelse til hjerteproblemer og fyll.

– Vi må kunne veldig mye, men vi håper å få minst mulig bruk for det, sier Kozoll.

Men det har blitt mange flere skader i løpet av årene.

– Det skyldes nok at det har blitt veldig mye mer folk i fjellet, sier Kozoll.

– Folk tar sikkerheten mer på alvor nå, og bruker ordentlig utstyr, sier Gabrielsen.

I tillegg til å behandle skader frakter også hjelpekorpset vann og bagasje til hyttene i fjellet. Og døra er åpen for fjellturistene.

– Mange banker på døra her og har spørsmål. Vi er nok en ekstra trygghet for folk som er i fjellet, sier Rasmus Dyresen Lilleløkken (24).

Spredt

Medlemmene i hjelpekorpset i Løten strekker seg fra 14 år og opp til rundt 60 år. Det er et av de mest aktive lokallagene gjennom vintersesongen.

– Men 80 prosent av korpset bor ikke i Løten, men er spredt rundt omkring. Derfor er også hytta vi har her veldig viktig for samholdet. Her kan vi samles, sier Kozoll.

Pål Bakken (18) er et av de ferskeste medlemmene i korpset. Han har vært med et halvt år, er fortsatt under opplæring og har sin første påske på Røde Kors-hytta.

– Det er artig og koselig å være med her. Samtidig er det veldig givende å kunne bidra for andre, sier han.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.