Turen gikk fra Løten sentrum til Ilseng, og vel framme deiset de 21 turdeltakerne ned på benker og plener, belønnet med kroneis.

HER kan du møte en syrisk flyktning som får språktrening på nærstasjonen i Løten.

For flyktningene er ikke turgåing dagligdags. Flere av dem spiller fotball eller driver med andre former for idrett, men å gå på tur bare for å gå tur? Nei, det hadde så godt som ingen av dem gjort før. Vel framme, etter å ha tilbakelagt 7,4 kilometer, var meningene om konseptet svært delte.

– Offfff! sukket den ene.

– Vondt i ryggen, sa den andre.

– Er vi i Sverige nå? spurte en tredje og lurte på om de hadde passert 200 kilometer.

– Jeg ble sliten. Men nå er vi framme, så da er vi glade, sa Johan Alwadh.

MUSIKK I BAKLOMMA

Men flertallet så ut til å være godt fornøyde både med å ha gjennomført marsjen, og med turgåingen i seg selv.

– Når du går hjemme og skal rekke noe, har du mye i hodet og stresser. Dette var mer relax. Vi gikk i skogen. Før visste jeg ikke om Ilseng. Dette er første gang jeg er her, sier Mulugeta Kahsay.

For å sørge for godt humør turen igjennom tok Samar Shahaka jobben som DJ. Og det var én sang som gikk på repeat, nemlig Jahn Teigens fengende Melodi Grand Prix-slager «Optimist». Så gjennom skogholt og på grusveger gikk gjengen og trallet og sang, og jammen brøt de ut i litt dans også

Og en låt som «Optimist» passet bra, for hos Flyktningtjenesten har deltakerne lært at fysisk aktivitet er bra både fysisk og psykisk.

SKAL TIL GALDHØPIGGEN

I fjor var Margrethe Ruud Skjeseth fra Hamar og Hedemarken turistforening på besøk hos Flyktningtjenesten og fortalte om turmulighetene i området.

– Vi har fysisk aktivitet hver fredag. Nå ville vi prøve å gå en lengre tur i nærmiljøet, forteller Renate Løvli ved Flyktningtjenesten.

Hun skal snart på tur til Galdhøpiggen med fire av damene, så hun ville teste turferdighetene deres litt også.

MÅTTE NESTEN GÅ HJEM OGSÅ

Vel framme på Ilseng snek det seg inn et lite ekstra spenningsmoment. Planen var nemlig at turgåerne skulle ta toget tilbake til Løten, men så viste det seg plutselig at det ikke gikk noe tog. Og bussen som ifølge rutetabellen skulle gå klokka kvart over to, viste seg å være en minibuss beregnet på skoleelever. Men bussjåføren fikk skysset nok bilførere hjem til Løten for å hente biler, som kom og plukket opp resten, og blant turgåerne rådet optimismen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.