Ved nyttår ble det innført aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere under 30 år. Regjeringens mål er å hjelpe unge ut av en passiv tilværelse og gjøre den enkelte bedre rustet til å komme i arbeid og bli selvforsørget. Alle Nav-søkere og -brukere under 30 år vurderes nå opp mot aktivitetsplikten. Fungerende Nav-leder i Løten Kamilla Østli har stor tro på den nye ordningen.

– De aller fleste vil kunne være i en aktivitet, om ikke 37,5 timer i uka, så noe. Det er et fåtall av brukerne våre under 30 år som ikke gjør noen ting. Noen er under behandling, noen har arbeidsavklaringspenger. Det er litt forskjellig. Det har vært jobbet godt med denne gruppa over en periode. De fleste er ivaretatt på ett eller annet vis. Men nå vil alle få et enda bedre og mer arbeidsrettet tilbud, sier Østli.

EN PLIKT FOR KOMMUNEN OGSÅ

Kommunalsjef velferd Arne Jørstad i Løten sier den nye ordningen er like mye en plikt for kommunen som for brukeren.

– Kommunen har en plikt til å stille med oppgaver, og brukeren har en plikt til å delta på de vilkår som blir satt, hvis ikke vil det ha konsekvenser, slik det er for alle i arbeidslivet, sier Jørstad.

Kommunen har etablert en stillingsbank med oppgaver, så får Nav-veilederne jobben med å finne riktig person til riktig oppgave. I banken vil det fylles på med oppdrag kommunen gjerne skulle gjort, men som de ikke vil ansette noen til å gjøre, som for eksempel å hjelpe til i barnehager, vaske kommunale biler eller gå turer med eldre.

– Poenget er at det skal være meningsfull aktivitet, sier Jørstad.

TETTERE OPPFØLGING

I Løten går antallet Nav-brukere under 30 år opp og ned, men det ligger stort sett mellom 20 og 40 personer. Østli tror den nye ordningen kan åpne noen nye muligheter for brukerne.

– Dette tvinger fram en tettere oppfølging fra veileder, og det kan åpne flere muligheter. For eksempel kan en som får oppgaver ved helsetunet se at han eller hun har lyst på en sånn type jobb, kanskje ønske å bli helsefagarbeider og begynne på skolen.

– I andre tilfeller kan vi få tilbakemeldinger fra arbeidsgivere om at det faktisk ikke fungerer, og da må vi prøve noe annet, sier Østli.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.