I kjølvannet av Trafikklykke-prosjektet har Løten kommune dratt i gang motortreff på Ådalsbruk motormuseum. Annenhver tirsdag møtes en flokk bilinteresserte unge for å få litt bilfaglig påfyll.

– Det er sosialt. Det er bedre å være her enn å sitte i ei grøft, sier Håkon Nilsen (18).

– Vi lærer en del nytt, ting man skal være litt obs på, sier Martin Lindstad (18).

Blant de unge som møttes til treff denne uken, er bilinteressen stor. Flere av dem hadde bil lenge før de fikk lappen.– Jeg har hatt 15–16 biler, 5–6 bare etter at jeg fikk lappen i mars, forteller Anders Pettersen (18).

NYE REGLER FRA 1. OKTOBER

Denne uken troppet sju deltakere opp til treff på motormuseet. Der møtte de ungdomskontakt Mona Myrvang Nygaard, lensmann Jan Kampenhøy, motormuseets Wictor Kvarberg og kveldens gjest, fastlege Sture Wold. Han snakket om hvordan reglene er for å kjøre bil mens man går på medisiner som er merket med varseltrekant. 1. oktober trådte nemlig nye regler i kraft.

– Grovt sett er det sånn at du må vente i åtte timer før du kan kjøre bil etter at du har tatt medisiner merket med varseltrekant, fortalte fastlege Wold.Typiske trekantmedisiner kan være allergimedisiner eller Paralgin forte. For eksempel kan det med de nye reglene være problematisk med bilkjøring hvis du har brukket foten og tar flere doser med sterke smertestillende gjennom dagen. De første 14 dagene etter at du har begynt på varseltrekant-medisiner, skal du da holde deg unna førersetet. Etter 14 dager er kroppen på sett og vis blitt vant til medisinene. Vanlig Paracet og Ibux gjør ikke utslag.– Kjører du bil etter å ha spist medisiner med varseltrekant og blir stoppet i kontroll, regnes det som kjøring i ruspåvirket tilstand, sier lensmann Jan Kampenhøy og henviser til Vegtrafikkloven.

BESTEMMER TEMAER SELV

Ungdommene har selv vært med på å sette opp temaer de vil høre mer om. Utover høsten skal de blant annet får besøk av Jan Erik Greve Løberg fra Hamar politikammer og ambulansesjåfør Arve Johansen. Greve Løberg skal snakke om bil og rusmidler og hva slags ansvar du har for å melde ifra som passasjer, og Johansen skal snakke om hva du gjør som førstemann på et trafikkåsted, og hva som forventes av bilførere når et utrykningskjøretøy med blålys og sirene kommer kjørende.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00