Klokka 14 slutter skoledagen, og bare en time senere starter fotball- eller håndballtreningen i Løtenhallen for mange av ungdomsskoleelevene. Tiden imellom har de brukt til å spise litt. Mens noen har hatt med seg brødskiver hjemmefra, har andre stukket innom en av butikkene i nærheten og plukket med seg et skolebrød eller kanskje en sjokolade for å stagge sulten. Det er det nesten slutt på nå.

Fred Olsen, elevveileder og tidligere kokk, kom opp med den fikse ideen om å servere varmmat rett etter skoletid. Det har slått an.

– Istedenfor at de flyr på butikken og kjøper cola og wienerbrød, får de skikkelig næringsrik mat her. Med et sunt og næringsrikt kosthold tror jeg også de yter enda bedre, sier Olsen.

Mandager og onsdager er det middag på skolen, tirsdager og torsdager i ungdomshuset. Det er åpent for alle elevene, både de som skal trene, de som skal ha spilletime, og de som bare er sultne. I tillegg er det gratis grøt hver tirsdagsmorgen.

MER ENERGI, MINDRE HODEPINE

Selma Brodal og Sarah Øvergård starter på håndballtrening like etter at skolen er slutt. Tre dager i uka er opplegget deres slik. Når HA svinger innom, sitter de og gomler i seg rykende fersk grønnsaklasagne i ungdomsskolens kantine.

– Maten er veldig variert og bra. Det er mye grønnsaker og litt kjøtt, proteiner vi trenger for å holde oss oppe til treninga, sier Sarah Øvergård fra Nordbygda.

Hun har merket at varmmaten har en effekt:

– Jeg får mer energi og ikke like mye vondt i hodet.

20 kroner koster en porsjon med varmmat. Selma synes det er bedre å spise på skolen enn å kjøpe mat i butikken.

– Vi har pleid å kjøpe med oss mat og spise i biblioteket. Da har det hendt at noen kjøper skolebolle, forteller hun.

Også 7.-klassingene fra Østvang får tilbud om mat på ungdomsskolen før trening. Det synes Elise Hagen Austeng er bra.

– Vi slipper å ha med matpakke og bare spise brødskiver før trening hver dag. Det kan man bli litt lei, sier 12-åringen.

FÅR GODE TILBAKEMELDINGER

Rektor Kjell-Arne Østvold kastet seg på da Fred Olsen kom opp med ideen om varmmat etter skoletid og grøt hver tirsdagsmorgen.

– Vi har lagt merke til at mange starter dagen med wienerbrød, sjokolade og brus. Mange spiser også sånt etter skolen før trening. Vi ville gi dem et bedre alternativ, sier Østvold, som har fått gode tilbakemeldinger både fra idrettslag og foreldre.

Serveringen begynte like etter jul, og Østvold tror den er kommet for å bli. Og skulle det gå i pluss økonomisk, blir det grillfest i skolegården til våren.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.