Da Bøndsen skulle klargjøres for riving for rimelig nøyaktig ti år siden, ble det fjernet panel fra bakveggen i den store salen. Et glemt veggmaleri, signert Paul-Lillo Stenberg, kom til syne. Maleriet førte til en fornyet interesse for skjebnen til det gamle, slitte forsamlingslokalet i Løten.

Engasjementet bredte om seg. For å gjøre en lang historie kort, sørget løtensokningenes brennende engasjement for at kommunestyrevedtaket ble omgjort. Anders Bronkens bidrag var spesielt viktig, og et andelslag på 130 personer overtok bygningen. Nå, ti år senere, etter et vell av dugnadstimer og god innsats fra fagfolk, har de nådd en milepæl for den store salen.

– Da vi tok over, var vinduer i stykker, kjelleren var gjennomvåt, og det luktet kattepiss da vi kom inn døra. Det er et lite under at huset står her, sier Vigdis Vingelsgaard, tidligere styremedlem i Bøndernes Hus, og konservator hos Anno museum av yrke.

GJENSKAPTE SALEN

Veggmaleriet er fra 1937, to år etter at Bøndsen ble bygget. På 80-tallet ble det gjort store endringer i salen. Døråpningen skulle utvides. Dermed forsvant noen meter av maleriet. Blant annet ble felespilleren borte.

For noen år siden ble maleriveggen gjenskapt. Malerikonservator Gun Barbro Løken tok jobben med å male opp igjen spillemannen og en furu, med utgangspunkt i et svart-hvitt-bilde fra 1982.

I sommer malte malermester Anne Louise Gjør opp igjen alt listverket i den store salen, på grunnlag av fargeundersøkelser. Funkisarkitekt Finn Poppe lot i sin tid art deco-stilen blomstre her.

– Salen sto flere år med umalte karmer, helt til Gjør kom og malte opp igjen listverket. Det er nå først vi ser hvor flott salen var opprinnelig, sier Vingelsgaard.

Til arbeidet har andelslaget fått mye støtte fra Sparebanken Hedmark, fylkeskommunen og kulturminnefondet. Selv har de gjort en stor dugnadsinnsats med vasking og maling.

Frivilligsentralen og Røde Kors er leietakere på Bøndsen. I tillegg leies den store salen, med scene og plass til 150–200 gjester, ofte ut.

TEMAKVELD MED BRÆNNE

Mandag 6. februar skal det arrangeres temakveld på Bøndsen. «Funksjonalismens farger og materialer» er overskriften. Malerikonservator Jon Brænne, som også gjorde fargeundersøkelsene i den store salen, skal holde foredrag. Det blir omvisning i huset, og Vingelsgaard skal orientere om restaureringen av salen.

Temakvelden arrangeres i samarbeid mellom Løten historielag, Fortidsminneforeningen og Bøndernes Hus.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.