I helgene har det pleid å være åpent fra 10 til 16 på Klevfos industrimuseum, men slik blir det ikke denne sommeren. Behovet for å spare penger hos Anno Museum gjør at Klevfos vil være stengt på lørdager denne sesongen, og at åpningstidene på søndager snevres inn til fire timer, fra 12 til 16.

Les også: - Ekkelt å ta på

– Vi har sett på besøksstatistikken, når det er flest folk. Derfor blir vil det være åpent her fra tirsdag til fredag og søndag denne sesongen, og stengt mandag og lørdag, sier daglig leder Håkon Tosterud ved industrimuseet.

STØRRE UTFERDSTRANG

Da han begynte ved museet, for rundt 20 år siden, kom det gjerne busslaster med pensjonister fra Oslo på besøk. Men pensjonister nå er noe ganske annet enn pensjonister da. I dag er nok utferdstrangen hos mange større enn at en Klevfos-tur kan dekke opplevelsesbehovet, enn hvor idyllisk det kan være ved den gamle cellulosefabrikken sommerstid. Tosterud forteller likevel at besøket er stabilt. I fjor sommer, da Klevfos arrangerte Frem fra glemselen-konsert og Skjærstad-utstilling, strømmet folk til.

– Det var rene vekkelsesbevegelsen! Vi skal ha noe allsang med De syngende husmødre i år også, men vi har ikke spikret noen dato ennå. Jeg vil tro det blir til høsten, sier Tosterud.

INGEN HEADLINERE

Ellers er årets Klevfos-program lite preget av headlinere. Tradisjonen tro skal Tor Karseths Arbesdaer settes opp med forestillinger 30. april, 1. mai, 27. august og 24. september.

Vanligvis har sesongstart for forestillingen vært 1. mai, med allsangkveld på Klevfos dagen før. Men da Høyvang begynte med allsangkveld dagen før arbeiderbevegelsens kampdag, forsvant kundegrunnlaget for Klevfos. Derfor blir det isteden Arbesdaer-forestilling 30. april i år. Det synes Tosterud passer bra.

– Fra gammelt av var det en tradisjon at folk møttes den dagen og malte paroler, sier han.

Det blir flere arrangementer utover sommeren, men Tosterud sier de i større grad ønsker å bruke ressursene på å ta imot skoleklasser. Bestillingsboka er i ferd med å fylles opp.

BER FOLK BLI MED PÅ DUGNAD

Området rundt fabrikken brukes mye av lokalbefolkningen. Papirfabrikken ligger midt i et nett av stier, og dess større område de rydder, dess flere brukere blir det.

– For oss er det viktig at Klevfos er en del av den lokale identiteten. Men gratisbruken kommer ikke fram verken i statistikk eller regnskap, sier Tosterud.

Om ettermiddagen onsdag 3. mai blir det stor vårdugnad, og da er folk hjertelig velkomne til å delta. Denne dagen er det primært området rundt Hasselbakken som skal ruskes opp i, for dette lokalet leies ofte ut til konfirmasjonsselskaper.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00