– Vi har noen ledige plasser. Det er bare å melde sin interesse, sier kulturskolerektor Margrete Nordmoen i Løten.

Kulturskolen i Løten har litt over 100 elever, men de kan godt ta imot enda flere spille- eller kunstglade barn og ungdommer. På messingblås og treblås er det plass til flere, og til og med vordende pianister har mulighet til å få sin første spilletime ganske kjapt.

– Ja, det er faktisk ledig plass på piano også nå. Det er første gang vi har. Rop ut, si ifra! oppfordrer Nordmoen.

Situasjonen på kulturskolen i Løten, med ledig tid for pianoundervisning, står i stor kontrast til hvordan det er i Hamar, Ringsaker og Stange. I alle da andre tre kommunene på Hedmarken er det ventelister på de fleste instrumenter, og særlig på piano, som tradisjonelt er det aller mest populære kulturskoletilbudet.

MÅ VENTE I ÅREVIS

Rektor Dag Inge Eide ved kulturskolen i Hamar og rådgiver og pianolærer Kristiane Hulleberg ved kulturskolen i Ringsaker forteller om flere år lange ventelister for pianoundervisning. Hulleberg forteller at de i Ringsaker nå i høst har kjørt nybegynnergrupper på piano for å kunne ta inn flere elever. Også i Stange er det venteliste på piano, men her er ventetiden bare på rundt et år, forteller kulturskolerektor Mona Djuphagen Flyen.

Nordmoen sier at de i Løten har mulighet til å ta inn elever fra andre kommuner for ett skoleår eller semester, dersom det ikke er nok unge løtensokninger som vil lære seg å spille et instrument.

– Vi har mulighet for å ta inn elever fra andre kommuner for en kortere periode, men vi oppfordrer først og fremst løtensokninger til å søke, sier Nordmoen.

Ulikt hva som er populært

Over jul starter et nytt semester, og det er fortsatt mulig å melde sin interesse. Piano er slett ikke det eneste instrumentet det finnes ledig undervisningstid for å Løten. Kulturskolen har ledig plass på messingblås og treblås. Gitar er det fullt på, men hvis noen vil spille i band, er mulighetene gode.

– Vi har fått den fine musikkbingen, og vi har lærere som kan ta inn flere som vil spille i band, sier Nordmoen.

Strykere har kulturskolen i Løten mange av, og her er det venteliste. Også på dette området skiller Løten seg fra resten av Hedmarken, for i Hamar og Ringsaker har kulturskolene plass til flere fiolinister og cellister nå.

Dette er også tilfelle i Ringsaker. Pianolærer Hulleberg i Ringsaker kan fortelle at de har ledige plasser på cello, fiolin, gitar og elgitar, men at korpsinstrumenter er blitt mer populært igjen, og at det her er ventelister.

– Korps har tatt seg veldig opp igjen. Her er det stor etterspørsel, sier Hulleberg.

I Løten, derimot, har kulturskolen plass til flere blåsere.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00