Grunneier Børre Johnstad ønsker å bygge matbutikk på Ånestad, men har fått nei fra Statens vegvesen, Fylkesmannen og Miljødirektoratet. Samtlige hevder at en butikk blant annet vil føre til økt biltrafikk.

Tirsdag kom likevel statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet på befaring. Han skal levere en uttalelse til Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Lunde fortalte at han egentlig hadde ønsket å trekke tilbake det første brevet departementet hadde sendt ut med sine bemerkninger, men at det var for sent.

– Jeg ønsket å komme hit selv for å se først, sa Lunde mot slutten av møtet.

– Jeg kan ikke her og nå konkludere, men jeg tar med meg de momentene som er kommet fram her i dag, sa statssekretæren, som noterte seg at butikk på Ånestad ikke nødvendigvis vil generere så mye biltrafikk som Miljøverndirektoratet frykter.

GAMLE ARGUMENTER

I Løten ønsker et samlet kommunestyre butikk på Ånestad. I tillegg er stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) svært engasjert i saken. Det var han og Gunnar Gundersen (H) som tok initiativ til tirsdagens befaring.

Johnsen irriterer seg blant annet over at alle innsigelsene peker på at det vil bli mer biltrafikk. Grunneier Johnstad stilte med egentegnet kart over området og ga statssekretæren en grundig innføring i hvordan vegene går i dag, og hvordan det blir i framtida når nye riksveg 3/25 er bygget.

– Vi hører de samme argumentene nå som for ti år siden. Det er blåkopier. Men i Løten har både terreng, veger og handelsmønsteret endret seg, sier han.

Johnsen og Johnstad mener en butikk på Ånestad slett ikke vil føre til økt biltrafikk i framtida.

– Du kan snu på det og si at vi må ha butikk her for å hindre at folk skal kjøre lange turer for å få tak i et brød, sier Johnstad.

OPTIMISTISK ORDFØRER

Ordfører Bente Elin Lilleøkseth (Ap) var også til stede på møtet. Hun poengterte overfor statssekretæren at en butikk på Ånestad, slik kommunestyret ser det, ikke vil øke handelslekkasjen fra Løten sentrum, men være et tilbud til de vegfarende.

Etter møtet sa Lilleøkseth til HA at hun er optimistisk med tanke på framtida på Ånestad.

– Det er mange gode argumenter, og jeg er ikke noe mindre optimistisk nå enn da jeg våknet i dag tidlig. Det er spesielt at statssekretæren selv kommer på befaring, og at han varsler at det kommer et nytt brev, sier Lilleøkseth.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.