Mellom byggesøknader og kontrakter deiset et temmelig merkelig brev ned i Løten kommunes postkasse i fjor høst. Brevet var skrevet på tysk og signert Michael Stumpp. Han hadde arvet sin kunstneriske onkel Emil Stumpps (1886–1941) rikholdige portrettarkiv, en samling som blant annet rommet et par litografier onkel Stumpp hadde laget av Edvard Munch i Oslo 1925, og var satt til å forvalte dette.

Nå lurte han på om ikke Løten kommune kunne være interessert i bildene. Han hadde nemlig søkt seg fram til at Løten skulle være Munchs fødested.

– Sånne brev er ikke hverdagskost, sier Nina Halvorsen, kulturrådgiver i kommunen.

SVIMLENDE BILLIG KUNST

Brevet fra Tyskland fikk Halvorsen og kollegene til å klø seg i hodet. Noen Emil Stumpp hadde de aldri hørt om, men Google kunne fortelle at han er kjent for å portrettere politikere, kulturpersonligheter og andre kjendiser fra sin samtid. Munch bodde og jobbet lenge i Tyskland.

I Tyskland er Emil Stumpp godt kjent.

– Vi tenkte vi fikk sjekke hva bildene kostet. Det var en veldig overkommelig sum for to bilder ... forteller Halvorsen.

Til sammen 300 euro, altså i underkant av 3.000 norske kroner, skulle kunstnerens nevø ha for litografiene. Kommunen slo til.

– Sjansen for å kunne henge opp en original Munch på Tingberg er liten. Vi syntes dette var et artig alternativ. Jeg kan ikke bedømme kvaliteten på bildene, det er mest for å ha dem. Men jeg synes det er fine, særlig profilbildet, sier Halvorsen.

Med den tyske kunstforvalteren har all kommunikasjon foregått per brev, så det er ingen i kommunen som har snakket med denne Michael Stumpp noen gang. Men de tok sjansen på at både avsenderen og bildene, som riktig nok er kopier, var ekte. Like før jul kom de to portrettene fra 1925 i en rull i posten til Tingberg.

LAGET EGEN MUNCH-VEGG

Nå har Halvorsen og hennes kolleger laget en egen Munch-vegg i servicekontoret på Tingberg. Her henger de to litografiene signert den tyske kunstneren Emil Stumpp, han knapt noen i Løten hadde hørt om før bildene hans plutselig ble hengt opp i rådhuset.

Ved siden av dem henger et tresnitt av Tom Gundersen, lansert og solgt gjennom kunstbanken i forbindelse med 150-årsjubileet i 2014, og et bilde fra Munch-adopsjoner-serien til Unni Askeland.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.