Om kvelden 1. januar ble det oppdaget en kloakklekkasje inne i Lund barnehage i Løten. Tilbakeslag i avløpet hadde medført at kloakk og avløpsvann hadde rent utover gulvet i en av avdelingene.

2. januar var det planleggingsdag i barnehagen, så det var ingen barn der. I skolegården, derimot, som ligger inntil barnehagens uteområdet, var det full aktivitet. Derfor ble barnehagestyreren og vaktmesteren overrasket da de fikk se en liten bekk av kloakk komme opp fra en kum og renne fra barnehagens uteområde og ned i skolegården. Området ble sperret av.

– Årsaken til lekkasjen var en fortetting på det offentlige nettet. Lund barnehage ligger nederst, så derfor ble det oversvømmelse her, sier eiendomssjef Erik Adolfsen.

FIKK HJELP AV «SKUREGURI»

Arbeidet med å få åpnet avløpsrør, og opprydningen og desinfiseringen i barnehagen, startet. 3. og 4. januar ble det jobbet med å vaske og desinfisere den berørte avdelingen, og barna ble flyttet til SFO. Overflatevann og snø ble gravd opp og fraktet til Heggvin avfallsmottak, og Subbus ble lagt over berørte uteområder. Også kommunens desinfeksjonsrobot «Skureguri», som til daglig holder til ved Helsetunet, har vært i bruk.

Anne Kristin Knudsen, renholdsleder i Løten kommune, tok raskt kontakt med Samfunnsmedisinsk enhet for Hamar-regionen. Hun beskriver samarbeidet med dem som godt.

– Vi spurte om råd og fikk svar fra kommuneoverlegen om at det var forsvarlig å bruke barnehagen og lekeplassen, forteller Knudsen.

slapp å stenge

Selv om kommuneoverlegen hadde gitt grønt lys, valgte renholdslederen å ta en runde med desinfeksjonsroboten. Hele barnehageavdelingen, med inventar og utstyr, er dermed kjemisk renset.

– Vi gjorde hakket mer en Miljøretta helsevern og kommuneoverlegen anbefalte, men alt som har med barn å gjøre, skal vi ta på ramme alvor. Og når vi først har «Skureguri», er det fint å bruke den, sier Knudsen.

Barnehagestyrer Gunn Slettvold er glad de kom gjennom kloakkoverraskelsen ute å måtte stenge barnehagen, og for at de etter bare noen få dager nå er tilbake i normal drift.

– Vi fikk ordnet dette raskt, og det er ingen synlige spor etter det som har skjedd, sier Slettvold, som har sørget for god informasjon ut til foreldrene.

Også rektor har gått ut med et brev til skolebarnas foreldre. Her står det at de må ta med yttertøy og sko hjem for en grundig vask.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.